Realstars och Taxi Göteborg tar ställning mot prostitution och trafficking under Volvo Ocean Race

I samband med Volvo Ocean Race, ett av sommarens stora event, inleds ett nytt samarbete mellan Realstars och Taxi Göteborg. Det är ett resultat av satsningen ”Innovation mot trafficking” med visionen om en traffickingfri besöksnäring för eventstaden Göteborg.

Ett 40-tal aktörer från Västsvensk besöksnäring har under våren varit delaktiga i rundabordsmöten för att gemensamt ta fram innovationer för att genom samverkan motverka prostitution och sex trafficking.

Visionen är en traffickingfri besöksnäring för eventstaden Göteborg. Nu vill Taxi Göteborg och Realstars som första steg uppmärksamma människohandeln och prostitution med ett budskap på taxibilarna som tar ställning och uppmanar näringsliv, allmänhet och ledande aktörer till både öppenhet och förebyggande åtgärder. Startskottet blir Volvo Ocean Race.

– Nu börjar sommareventen och vi ser fram emot folkfesten under Volvo Ocean Race. Samtidigt vet vi att efterfrågan ökar på många tjänster inför större evenemang, tyvärr även efterfrågan på sexuella tjänster där sexköp är ett lagbrott, säger Malin Roux Johansson, verksamhetsledare för Realstars.
Satsningen för branschen stöds av Vinnova och Realstars är initiativtagare. Realstars har idag samarbeten med flera hotell, bland andra Scandic, Hotel Flora och Clarion Hotel Post inom initiativet ”Hotels Against Trafficking”. Nu har flera aktörer i besöksnäringen involverats och samarbetet med taxiföretagen inletts.

Sexhandel och trafficking pågår i Sverige dagligen och är en del av det moderna slaveriet. Det är en social utmaning för besöksnäringen och ingen organisation kan arbeta på egen hand.

– Oavsett typ av event, mässa eller arrangemang som drar till sig besökare och publik vet vi av erfarenhet att sexhandeln har en tendens att öka, säger Mats Paulsson, inspektör hos polisens människohandelsgrupp i Göteborg.
En västsvensk samarbetsmodell och partnerskap som nu finns i startgroparna blir förutsättningar för en större satsning i nästa steg.

– För oss är det självklart att vara med och bidra på de sätt vi kan i arbetet mot trafficking. Det är en fråga vi arbetat med sedan länge, och vi ser nu fram emot ett fortsatt samarbete med Realstars och övriga besöksnäringen för att tillsammans hitta sätt att motverka trafficking, säger Martin Lund, Driftchef Taxi Göteborg.

Realstars fortsätter att utveckla samarbeten med taxiföretagen och stödja aktörer på liknande sätt som för hotell.

– Fokus har nästan uteslutande varit inriktat på att reagera på misstänkta incidenter. Vi vill nu också ge signaler och verktyg för att agera i förtid och förebygga, säger Malin Roux Johansson.

Realstars coh Taxi Göteborg i samarbete_g
Be Sociable, Share!