Realstars åkte till Malmö och vann Diversity Index Award för kategorin kön

Häromveckan åkte jag, Malin Roux Johansson, ner till Malmö Rådhus tillsammans med Vanessa Corneliusson, ordförande i föreningen Realstars Sverige. Som ni kanske vet grundade jag Realstars för över tio år sen och har sedan dess jobbat dagligen mot trafficking. Till vår stora glädje var Realstars finalister i kategorin kön för Diversity Index Award och den 20 oktober samlades vi således med 24 andra finalister och 24 fantastiska initiativ för mångfald och mänskliga rättigheter. Det blev en tillställning vi ska minnas.

Vi var förväntansfulla, vi blev varse med en pandemi i ryggen, hur proffsigt och trevligt en tillställning kan vara och våra förväntningar av en gala blev uppfyllda. Efter mingel och öppningstal börjande prisutdelningen och jag kan bara säga att jag på organisationens vägnar är oerhört nöjd att människohandel och prostitution synliggjordes som den allvarliga människorättskränkning som det är och att Realstars arbete uppmärksammats. Och jag är stolt att jag en dag drog igång Realstars, drivit fram flera initiativ tillsammans med så många engagerade och kunniga människor som bidragit under åren. Jag vill gärna beskriva Realstars som ett stort nätverk av engagerade människor som verkat för FAIR SEX – AGAINST TRAFFICKING. Det är skolor, lärare, elever och kända personligheter. Det är hotell & taxi, thaimassagesalonger, branschorganisationer, praktikanter, volontärer, företag och alla enskilda individer som tagit sig tid och skapar denna rörelse mot människohandel.

Vi är fortfarande en liten organisation och har få anställda i Realstars, de flesta projektanställda och Realstars lever ekonomiskt osäkert samtidigt som jag vill tacka alla som bidragit att finansiera insatser.

Men vi är beslutsamma, Realstars sätter ner foten och arbetar oförtröttligt för att skydda människor från förövare, skydda människor från att deras kroppar ska utnyttjas och verkar för att de utsatta istället ska få hjälp till ett liv i frihet utan att exploateras, hotas och utsättas för övergrepp. Realstars har en nollvision mot sexuell exploatering och de närmaste åren blir avgörande för att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland i arbetet mot prostitution och människohandel. Nollvisionen måste bli verklighet. Vi kan aldrig acceptera att någon människa blir offer för de här grova kränkningarna. För de senaste åren har uppdagats hur illa ställt det är i Sverige, världens mest jämställda land. Här pågår sexhandel och människohandel dagligen på många arenor och män efterfrågar och pressar sig till övergrepp. De betalar för tystnad och vill inte att det ska komma fram i ljuset till vare sig partners, familj, vänner och arbetskollegor.

Realstars har ett stort arbete framför oss att genom samverkan och påverkansarbete se till att Sverige gör upp med och bryter de strukturer som skapar snedvridna värderingar om ”lyckliga horor”  och sätter stopp för den brottsliga infrastruktur som trängt sig in i sociala medier och gjort webbplatser till stora digitala bordeller. Brottslig infrastruktur som har beslagtagit vissa thaimassagesalonger och hotell och lägenheter som har blivit platser där de fysiska övergreppen sker i det tysta, platser där allvarliga brott mot mänskliga rättigheter begås.

Diversity Index Award som gick till Realstars i Malmö är ett bevis för ett verkningsfulla arbete och det visar vägen framåt för att ta nästa steg For Fair Sex- Against trafficking.

Nedan kan ni se några foton från dagen och motiveringen till att Realstars fick priset! Realstars till en anti-traffickingorganisation visat vägen med olika initiativ och gett röst för de människor som blir offer för människohandel.

Stort tack till er alla som gjort in insats, stor som liten, till att göra Realstars till en anti-traffickingorganisation visat vägen med olika initiativ och gett röst för de människor som blir offer för människohandel.


 

 

Be Sociable, Share!