Prisbelönt österrikisk film om trafficking på Göteborgs filmfestival

RealStars gästbloggare Robert Schenck recenserar filmen Joy som var med på Göteborgs filmfestival. Filmen bygger på grundlig research för att ge en trovärdig bild av trafficking till Europa från Västafrika, men hade fått ett starkare budskap om orsakerna tydliggjordes – efterfrågan i väst och sexköparnas ansvar i sexhandeln.

Regi och manus: Sudabeh Mortezai

Producerad av: FreibeuterFilm, Wien, Österrike

Göteborgs filmfestival, februari 2019

Filmrecension av Robert Schenck

Huvudrollsinnehavaren Joy Alphonsus spelar sin namne, Joy, en traffickerad kvinna prostituerad i Österrike. Alphonsus, liksom de andra medverkande i filmen, är inte professionell skådespelerska, men hon gör en exceptionell insats. Regissören Sudabeh Mortezai, österrikiska med iranskt ursprung, valde speciellt att arbeta med icke-professionella skådespelare. Detta faktum, tillsammans med hennes metod att låta skådespelarna improvisera fram replikerna från scen till scen utan att veta manusets fortsättning, ger filmen dess spontana och trovärdiga karaktär.

Den vidriga situation som de traffickerade kvinnorna befinner sig i framgår klart. Inte nog med att de är tvungna att prostituera sig i Europa. De är också offer, precis som de afrikanska prostituerade i Sverige, för en västafrikansk voodookult som gör dem livrädda för att avslöja sina ”madames”, samarbeta med polisen eller på något sätt fly från sitt öde. Kvinnorna är bokstavligen fångar och slavar som i en av scenerna säljs som varor till bordellmammor på en klandestin marknad.

Jag lämnar filmen i vemod. Under drygt 90 minuter har jag varit med om de prostituerades misär. Det finns inget hopp om framtiden för offren. Det är en kvinnofilm som visar hur offren så småningom blir ”madames” själva. Och vad har de för val, om de mot alla odds lyckas sluta med prostitution, och om de sedan vill stanna i Europa?

Männen spelar inte någon framträdande roll i filmen. Visst finns det ett par scener med avskyvärda sexköpare och också en med två afrikanska män som med våld och våldtäkt genomdriver bordellmammans regler, men fokuseringen på kvinnorna gör tyvärr att sexköparna kommer undan för lätt. Det är ju de europeiska köparna som skapar prostitutionsmarknaden och bär den tyngsta skulden för trafficking. Dessutom framkommer inte den totala fysiska och psykologiska traumatisering som prostitution innebär för kvinnorna. Sudabeh Mortezai gjorde ordentlig research för att trovärdigt porträttera traffickingen till Europa från Västafrika, men filmen hade varit mer komplett om hon även hade en klarare uppfattning om prostitutionens sammanhang och orsaker i västerlandet.

Länk till intervju med Sudabeh Mortezai: https://cineuropa.org/en/video/359647/

Be Sociable, Share!