Praktik med projekt för Växtkraft thai

Idag lever vi i en pandemi och trots det så har jag fått möjlighet att starta min sista praktikperiod här på Realstars. Jag heter Tereza och studerar min femte termin på Socionomprogrammet på Mittuniversitet, den enda skolan i Sverige som har två praktikperioder. Jag går i den årskullen som började studera i en tid som påverkades av covid-19 och det är något som genomsyrat under hela studieperioden. Ingen hade nog trott att vi skulle kunna genomföra mer än femtio procent på distans, samtidigt som man fått en större förståelse för teknikens innebörd och dess effekt både lokalt och globalt.

Jag är en tjej på 25 år och är uppvuxen i Västmanland men valde dock att flytta därifrån direkt efter studenten. Sen studenten fram tills idag så har jag bott i Stockholm, Linköping, Östersund och nu Stockholm (igen). Jag har tidigare haft erfarenhet av att arbeta med Talita och Elise Lindqvist tillsammans på Malmskillnadsgatan. Två initiativ som har påverkat och fortsätter att påverka kvinnor runt omkring i Sverige och världen över. Så bra men främst viktigt!

Mitt intresse har alltid varit att hjälpa utsatta människor i världen och hjärtat har slagit lite extra för kvinnor inom prostitution och människohandel. Jag valde att påbörja min socionomutbildning efter att jag hade medverkat på Talitas årliga konferens mot sexhandel. Där fick jag möjlighet att lyssna på ett gäng talangfulla människor som berättade hur industrin påverkar dem på olika sätt. Jag fick lyssna på några personer som var psykoterapeuter och det blev min startpunkt för utbildningen. Jag bestämde mig för att studera till psykoterapeut men hade ingen aning om hur man skulle ta sig dit. Efter några google-sökningar så kom jag fram till att socionom kan vara en bra grund för att sedan kunna bli psykoterapeut. Jag visste att jag skulle behöva erfarenhet och kunskap för att kunna arbeta inom detta område.

När jag sedan påbörjade min socionomutbildning och vi skulle inleda vår sista praktikperiod vårterminen 2022 så var jag sugen på att arbeta inom ett område som jag har ett stort intresse för. Hittade Realstars på instagram och valde att skicka iväg ett mail för att se hur behovet såg ut. Anledningen till att jag valde just Realstars handlade om att de arbetade med det som jag brinner för dvs kvinnors utsatthet inom prostitution och människohandel. I första mötet tillsammans med Malin och Lovisa så fick jag mer information om deras verksamhet och vad de står för. Ett intresse växte och jag ville lära mig mer om deras verksamhet och de ämnen som de arbetar med.

Mitt mål med min praktikperiod här på Realstars handlar om att samla på mig mer kunskap och erfarenhet. Några av verksamhetens mål är att arbeta för Fair Sex, sex på lika villkor och mot människohandel och därför arbeta  mot grundorsaken – efterfrågan som finns bland sexköpare. Jag kommer att vara aktiv inom projektet Växtkraft Thai där vi möter kvinnor som arbetar på massagesalonger. Redan under mina två första veckor har jag upptäckt att det finns en stor exotifiering, objektifiering och sexism som dessa kvinnor får bemöta på sitt jobb. En problematik som är större än vad jag trodde är kvinnornas dagliga utsatthet som kan uppstå. Här vill jag lära mig mer om hur man kan minska problemen för gruppen och hitta passande verktyg för att stärka dem i sin arbetssituation.

Den kontinuerliga förnedringen som kvinnor behöver utstå inom olika sammanhang är obegripligt och ett pågående problem. Här ska det bli lärorikt och ärofyllt att få möjlighet att vara en del av en förändring. Jag ser fram emot de kommande veckorna här hos Realstars. Och om vi inte ses så hoppas jag att du följer min resa här på Realstars. 

// Tereza 

Be Sociable, Share!