Opinionen vänder i Tyskland

Före jul publicerade BILD Zeitung, Tysklands största tidning, en reportage-serie om den ökade människohandeln i landet.

Sedan legaliseringen av prostitution och oragniserad verksamhet kopplat till prostitution, såsom koppleri och bordeller, infördes 2002 har den tyska sexhandeln exploderat. I samma takt som denna enorma industri, där minst 400.000 kvinnor ”arbetar”, har även den grova organiserade brottsligheten vuxit. Några av de allra största bordellerna runtom i Tyskland ägs och kontrolleras av kriminella nätverk, som varken behöver dölja eller smyga med sina verksamheter. Stolt visar ledare från Hells Angels och Bandidos upp sig på bild i reportaget om bordellägarna som samsas med att driva verksamheter i olika tyska städer.

Kvinnorna på Frankfurts, Hamburgs och Berlins gator och bordeller kommer främst från Ukraina, Tjeckien och Rumänien. Christian Zahel, chef för polisenheten som arbetar mot organiserad brottslighet, säger att ”Minst 9 av 10 kvinnor som säljer sex gör det för att de är tvingade”. Priserna på sex har dessutom dumpats i takt med att utländska prostituerade ökat.

Nu diskuterar alltså Tyskland, öppet i medierna, för första gången om legaliseringen av prostitution faktiskt kan ha bidragit till ökade människohandel. ”Deutschland is das Bordell Europas” ( Tyskland är Europas bordell) blir allt en vanligare benämning, även för tyskarna själva. I en tysk studie pekar man på detta genom att jämföra landets sexhandel med den i Sverige; marknaden är 60 gånger större i Tyskland, trots att befolkningen bara är knappt 10 gånger större.

Källor:

https://www.bild.de/news/inland/zuhaelterei/deutschland-ist-das-bordell-europas-27703494.bild.html

https://www.bild.de/ratgeber/recht/prostituierte/rechtliche-seite-der-prostitution-27709112.bild.html

Be Sociable, Share!