Nytt förslag: ta bort tvåårsregeln som uppmuntrar fruimport och våld

En artikel i onlinetidningen The Local rapporterade nyligen om ett förslag som tros minska våldet mot kvinnor som följer med en svensk partner till Sverige. Förslaget innebär att tvåårsregeln för ansökandet av medborgarskap på sikt avskaffas eftersom regeln anses bidra till att kvinnor som lever i våldsamma förhållanden får svårt att lämna förhållandet, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Mannens integritet är viktigare än kvinnans säkerhet

En del av de män som tar sin partner till Sverige ägnar sig åt fruimport. De inleder förhållanden med kvinnor som de lätt kan isolera och behandla illa. Det är inte ovanligt att vissa män upprepar importen genom att avbryta förhållandet inom två år och sedan inleda ett förhållande med en ny kvinna som de tar till Sverige. Misshandel eller tidigare import av kvinnor är något som den nya kvinnan oftast inte vet om då Migrationsverket finner det viktigare att bevara mannens integritet än att skydda kvinnorna. Har paret gift sig utomlands så kan inte ansökan avslås på grund av tidigare misshandel eller fruimport, rapporterar Svenska Dagbladet. Det finns också män som agerar hallickar och bjuder ut och låter sina kvinnor prostitueras.

Beroende skapar ojämlikhet

Under de två åren då kvinnan väntar på sitt medborgarskap är det inte ovanligt att hon utsätts för våld. Kvinnorna talar ofta väldigt lite svenska och kontakten med omvärlden går främst därför genom mannen, vilket kan leda till isolering. Kvinnorna har ofta dålig vetskap om sina rättigheter och vet inte vart de ska vända sig vid våld och misshandel, vilket gör det lättare för männen att misshandla och förtrycka. Som vi nämnde i ett tidigare inlägg om thaimassagesalonger så är det inte ovanligt att thailändska kvinnor luras till Sverige och tvingas sälja sexuella tjänster under hot, ibland av en svensk partner som importerar kvinnan i syftet att sälja sex.

Kvinnorna är helt beroende av männen under de två prövoåren. Den nuvarande processen fokuserar på kvinnorna medan männens motiv inte kontrolleras. Enligt förslaget bör tvåårsregeln på sikt avskaffa och kvinnornas få information om sina rättigheter på deras språk samt tolk vid kontakt med svenska myndigheter. Vi tycker det är rätt att fokusera på männens beteende och att stärka kontrollen av honom, vilket kan vara ett första steg mot det utnyttjande och den prostitution som vi tidigare diskuterade i samband med thaimassagesalonger. Ingen kvinna förtjänar att utsättas för våld av något slag.

Elin Weiss & Hennie Weiss för RealStars

Ta ställning –  FOR FAIR SEX och Europa fritt från Trafficking!

Be Sociable, Share!