Nu besöker RealStars äntligen thaimassagesalonger fysiskt

RealStars har sedan flera år arbetat för att motverka sexuell exploatering på thaimassagesalonger. Redan 2019 skrev vi en debattartikel med krav på omtag, men tyvärr ser situationen inte bättre ut idag. I takt med att mängden thaimassagesalonger ökat i Sverige har allt fler thailändska kvinnor fallit offer för människohandel eller tvingats in i prostitution på grund av den stora efterfrågan på sexköp. Andra tvingas komma på knep för att få bort de sexköpande männen från salongerna.

Nu har RealStars äntligen efter pandemins begränsningar börjat gå ut och träffa de kvinnor vi tidigare endast pratat med via telefon. Vi får hela tiden bekräftat att vårt arbete i Växtkraft Thai, ett projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden, är oerhört viktigt. Samtidigt är besöken liksom känslorna blandade, precis som utsattheten. Den första salongen vi besökte har stängt igen, anledningen visar sig vara att ägaren inte längre orkade jobba i branschen då hon ofta blev utsatt av män som frågade om sexköp och att det gått sämre för verksamheten under pandemin.

Processledare Lovisa besöker Bangkok Thaimassage

På flertalet andra salonger blir kvinnorna märkbart obekväma när vi frågar om de möts av män som frågar om sexköp, om de utsätts för tafsningar eller liknande. På en salong var en kvinna klädd på ett sätt som många sexköpande män efterfrågar. När vi visar och delar ut vår märkning ”we don’t welcome sex purchase”, berättar att det finns hjälp att få och att vi erbjuder stöd blev kvinnan tårögd. Samtidigt uttryckte hon att de inte behöver hjälp och att de inte har dessa problem. Men vår magkänsla säger något annat. På en annan salong öppnar en ung kvinna dörren, hon blir obekväm och berättar att hon har en kund och vill gärna att vi ska gå. Även här finns indikatorer som gör att vi får intrycket av att kvinnan befinner sig i prostitution.

Andra salonger vi besökte tog tydligt ställning mot sexköpare och har tvingats komma på egna metoder för att arbeta bort männen.

Patcharee och hennes kollega på PK Thaimassage med vår märkning ”we don’t welcome sex purchase”

 

”Vi behöver någon som ger oss stöd och som pratar om problemet, hur ska vi annars ta oss ur utsattheten?”

En salong berättar att de hade det jobbigt för några år sedan, att män ”kommit in och frågat om ”extra tjänster”, klätt av sig nakna i salongen eller tafsat” på de kvinnliga massörerna. Men genom att använda RealStars märkning ”we don’t welcome sex purchase”, att ha en öppen och fräsch salong och att ta ett tydligt ställningstagande mot sexköpare har efterfrågan minskat. Trots detta, berättar salongen att de här männen fortfarande dyker upp. Sexköparna är män i alla åldrar och har olika bakgrund, yrke, utbildning, men med en gemensam nämnare: de är villiga att betala för att begå ett sexualbrott. Hon berättar också att de allra mest utsatta massörerna, de unga thailändska kvinnorna, är svårast att nå och hjälpa att ta sig ur situationen. Hon hoppas att RealStars kan hjälpa dem liksom vårt arbete hjälpt hennes salong, och att vi tillsammans kan minska exploateringen.

Till hösten fortsätter RealStars vårt arbete med thaimassagesalongerna för att höja statusen på thaimassagen och arbeta bort den utbredda och oroande sexuella exploateringe som spridit sig i Sverige den senaste tiden. En massage ska bara vara en massage.

Be Sociable, Share!