Miniserie: Modellvärldens baksida

RealStars presenterar här det första inlägget ur en miniserie i fyra delar, författad av modevetaren och frilansaren Marina Milojkovic

I modeindustrin, som på många sätt utgör sinnebilden för framgång, lyx och glamour förekommer inte enbart missbruk och osunda skönhetsideal utan även prostitution och sexuella övergrepp.  Som författaren och feministen Sheila Jeffrey konstaterar  finns det en outtalad länk  mellan modeindustrin och prostitution:

”The sex Industry sells clothes and the fashion Industry sells prostitution and pornography. This results in viewing women just as pleasure objects and toys; this is the first step in converting women into prostitute.” ( Beauty and Misogyny 2005).

Under den nyligen avslutade internationella filmfestivalen i Göteborg visades dokumentären Girl Model av David Redmon och Ashley Sabin, vilken skildrar unga östeuropeiska kvinnor med modelldrömmar. Historien följer trettonåriga Nadja från Novosibirsk som blir “scoutad” av en internationell modellagentur som lovar henne jobb i Tokyo.

Nadja, som aldrig tidigare varit utanför byn och knappt kan ett ord engelska, ger sig ensam iväg till en främmande kontinent med förväntningarna på jobb och en framgångsrik karriär. Väl i Tokyo får hon inga jobb, utom de lättklädda portfoliobilder som agenturen tar. Nadja gråter mest hela tiden och längtar hem. Tillslut blir hon hemskickad utan att ha tjänat några pengar och med en skuld på motsvarande 13000 svenska kronor till agenturen för boende och flygbiljetter. För att kunna betala tillbaka skulden är det inte ovanligt att unga tjejer, som hamnar i Nadjas situation, börjar prostituera sig.


Många unga tjejer drömmer om att bli framgångsrika modeller.
För en del unga östeuropeiska kvinnor blir modellyrket en möjlighet att komma bort från fattigdom och knappa förhållanden på landsbygden. Visst finns det framgångssagor om ryska modeller som blivit mångmiljonärer på sitt yrke, men det är långtifrån alla som når dit. Istället blir många utsätta för sexuella övergrepp och utnyttjade av manliga fotografer, agenturägare och andra män. I förhållande till dessa män befinner sig de unga östeuropeiska kvinnorna dessutom i en underlägsen position baserat på kön, klass och etnicitet.  De befinner sig således i en mycket utsatt situation och det finns dessutom en risk att dessa kvinnor blir tvungna att prostituera sig för att betala tillbaka de skulder de drar på sig under utlandsvistelsen. I vissa fall betalar agenturen endast en väg, vilket resulterar i att många tjejer, som blivit lurade på jobb, tvingas till prostitution för att kunna försörja sig. Detta  är något som tystas ner av modell- och modeindustrin.

Enligt den amerikanska modellscouten Ashley Arbaugh som medverkar i Girl Model är det vanligt att modeller även livnär sig på prostitution. Det är inte heller ovanligt att de utmanande och lättklädda portfoliebilder som agenturerna tar på sina unga modeller sprids på nätet och hamnar på tvivelaktiga sajter, menar Ashley. Ashley, som försörjer sig på att förmedla unga östeuropeiska kvinnor till den japanska agenturen ser likväl inte det som problematiskt att flickor, ibland inte äldre än tretton år, utnyttjas för sexuella ändamål.

För att komma till rätta med utnyttjandet av unga östeuropeiska kvinnor krävs att allt fler tar sitt ansvar; såväl modeller som agenturer och modeföretag. Frågan behöver tas upp på den internationella agendan och uppmärksammas. Under New Yorks modevecka för två veckor sedan grundades “the model alliance”, ett slags ”facket” för modeller skapat av de etablerade modellerna Shalom Harlow, Doutzen Kroes, Sara Ziff och Coco Rocha. De vill tillsammans arbeta för modellers rättigheter. De kräver att det ska finnas lönevillkor för modeller samt arbetar för att förhindra ålders-olämpliga bilder. De är alla överens om att modeller idag är allt för unga, betalas för dåligt och saknar juridiskt skydd. Allt fler behöver ta ansvar eller agera och jag hoppas att med hjälp av detta kommer andra också få upp ögonen för problemen.

”The issue of an underage girl working without any kind of mentoring or chaperoning is really critical, because at that age you’re still learning boundaries, you’re still learning how to stand in your right and say No.”

– Shalom Harlow, modell och grundare till ”The Model Alliance”.

/Marina Milojkovic for RealStars

Be Sociable, Share!