Milvea – ”kläder som förändrar”

RealStars har intervjuat Mikael Lestander som är grundare till det sociala företaget Milvea vars mål är att ge kvinnor som utsatts för trafficking nytt hopp.

Vad är Milvea?
Milvea är ett socialt företag som syftar till att ge kvinnor som utsatts för trafficking och prostitution en chans till ett bättre liv. Vi bedriver en småskalig, hantverksmässig produktion av kläder i Kathmandu, Nepal. Vi erbjuder dem boende, mat och utbildning.

Hur kom det sig att idén till Milvea föddes?
Det började efter att ha sett filmen ”Mammoth” av Lukas Moodysson. Jag fick en känsla av att jag måste göra något – för dem som verkligen inte har mycket chans. Jag fastnade ganska snart för kvinnor som tvingats in i prostitution. Jag kan knappast tänka mig ett värre öde.

Men hur?
Jag hade ju tidigare sett lite av Fairtrade och deras produkter. Det är ju bra att det finns, men jag kunde aldrig sälja något sådant. Så jag fastnade för kläder, t-shirts. Jag saknade bara erfarenhet, kapital och kontakter. Men jag hade nära kontakt med en designer. Det var många som vill bidra: både startkapital och kontakter löste sig ganska snart.

Hur arbetar ni?
Vi startade i mars 2013. Vi köpte symaskiner, hyrde en lokal som skulle bli både arbetslokaler och i en del bostad. Projektledaren Bimal hade vi redan träffat och diskuterat hur vi skulle lösa saker med. Vi anställde också en utbildningsledare och en husmor som också skulle vara stöd för sömmerskorna. Och sist, men inte minst: vi anställde två kvinnor som fanns hos en organisation som fångade upp kvinnor som utsatts för trafficking.
Varje plagg är dessutom märkt med signaturen till den kvinna som sytt plagget, så att den som bär det också kan få en tydlig koppling till den människa vars livsöde som förändrats. Återkopplingen känns väldigt viktig.

Vad har ni för visioner?
Idag har vi tre anställda sömmerskor som har det gemensamt att de har varit utsatta för trafficking. Till dem har vi tre deltidsanställda som ger dem utbildning, stöd och som sköter administration på plats.
I Sverige hoppas vi att fler skall välja att göra en livsavgörande skillnad när de köper tröjor nästa gång. Det finns så många som vill göra något. Många skänker pengar, men de pengar vi spenderar och konsumerar för är ännu viktigare. Bistånd förändrar inte världen. Men vår konsumtion kan göra det. Om bara lite av detta infrias kan vi fortsätta att göra en skillnad för kvinnor som råkat ofattbart illa ut!

Läs mer här

Be Sociable, Share!