Med latten kallnar

RealStars volontär Ida Kjellberg Stjernström bloggar om ett djupt samtal med sin rumänska kompis Laura.

”är man vacker så får man det bästa jobbet”

 

Jag och min vän Laura har precis vandrat klart för dagen. Våra näsor är röda och gör ont efter en dag på landets högsta berg.

 

Vi befinner oss i Makedonien. Makedonien ligger nära Lauras hemland Rumänien, men hon bor inte där idag utan hon bor i Norge med sin norska pojkvän.

 

Det är vanligt att man förknippar sexuell människohandel med landet Rumänien och sanningen är den att flest offer i Europa kommer just därifrån.

 

Hon har några gånger under resans gång tagit upp ämnet. Hon har blandanat berättat att hon har dåliga minnen från när hon själv var modell i landet. Hon fick frågan av en man på gatan. Jag vill veta mer. Jag lyssnar.

 

”De delar in flickorna i tre olika grupper. De vackra blir eskorter, mellangruppen blir strippor och de fula blir de som jobbar på gatan”.

 

Jag fryser till. Att läsa om det är en sak, men att lyssna på en person som faktiskt på något vis har upplevt det är en helt annan sak. Återigen har någon utnyttja en annan människas utsatta situation.

 

Tjejerna har antingen av misstag hamnat i positionen, haft brist på pengar eller till och med kidnappats. Det är vanligt att människohandel syftar till att styra offren med tvång in i prostitution.

 

Laura själv har inte utsatts för just detta, men hon berättar att minst sju klasskompisar från skolan har eller fortfarande gör det.

 

”Jag fick frågan om att bli modell när jag bara var sjutton år. Jag blev jätteglad. Att få möjligheten att arbeta som modell och dessutom tjäna pengar på det”

 

Hon hade turen som kunde nära en annan dröm i livet och det var att bli sångerska. Laura kunde därför ta sig ur branschen tidigt, men hon är noggrann med att säga att hon hade turen på sin sida. Så är det inte för alla.

 

Hon berättar speciellt om en klasskompis som hon minns som otroligt vacker och begåvad. En dag när Laura loggade in på sin Facebook fann hon massvis av nakenbilder på hennes kompis. Hennes kropp var förstörd av fimpmärken och ovanför bilden fanns det ett pris. Ett pris på ett liv.

 

Det känns så nära nu. Det händer verkligen runt hörnet. Jag kan bara inte förstå hur det är möjligt. Vi lever i en tid då vi bör ha tillräckligt med kunskap för att förstå att slavhandel var då och inte nu.

 

Det kanske är dags för mig att öppna mina ögon och sluta vara så naiv. För att denna bransch är näst störst i världen och att den omsätter drygt 32 miljarder dollar årligen och jag tycker det är sjukt.

Be Sociable, Share!