Människohandel och jag

Människohandel, sex trafficking fruktansvärda livsöden kan man ofta läsa om. De berör oss eller mig, ibland för stunden och andra gånger fortsätter de att eka i huvudet inte sällan när jag träffar en ung kvinnlig släkting eller kramar om mina döttrar. De ler så vackert och bemöter varje dag med tilltro. Jag solar mig i glansen av deras leende.

Det för också tankarna till mitt eget liv och vad jag drömde om och fortfarande drömmer om med starka inslag av frihet, kärlek och glädje. Plötsligt blir kontrasten slående mellan mitt liv, de människor jag älskar, mina drömmar och de människor, mestadels unga kvinnor och flickor vars drömmar krossas.

Solidaritet är ett begrepp som jag har respekt för även om jag kan tycka att ordet är uttjatat och känns tillhöra en svunnen tid som jag har svårt att relatera till. Kontrasten mellan mitt liv och sexslavarnas öde väcker känslor av solidaritet hos de flesta av oss… även om ordet i sig verkar ha spelat ut sig själv. Orden kommer och går men känslorna kvarstår. Vardagen tar sedan över och sex trafficking blir en av många tragedier bland andra som fortsätter att eka i mitt huvud medan jag fokuserar på min egen lycka.

Där tänker jag stanna nu. Min lycka tycks inte vara beroende av att andra får det bättre? Och ändå är det så. Sex trafficking är inte bara en fruktansvärd kränkning av en annan människa utan drabbar oss alla. Själva företeelsen av sex trafficking är en förolämpning mot min egen frihet och din frihet.

Hur skall det gå om vi genom att inte agera låter sex trafficking och slaveri få ännu mer fotfäste i våra sk moderna samhällen. Det kommer att påverka oss alla då vi gradvis sjunker i samma takt genom att ge upp. Våra värderingar luckras upp och lämna plats till uppgivenhet och fatalism. Detta gäller också för de män som kan köpa sig en stulen tillfredsställelse och gå vidare med jakten på den egna lyckan.

Rikspolisstyrelsen gav nyligen en bild av människohandeln i Sverige ”människohandeln för sexuella ändamål 2009” där man beskriver att Nigerianska kvinnor tvingas prostituera sig för att betala påhittade skulder och kontrolleras av sina hallickar efter att ha genomgått religiösa ritualer med inslag av voodoo i hemlandet för att skrämma dem till lydnad. Kvinnor från Thailand som jobbar i Thaimassagesalonger som prostituerade. Även personer med mentala funktionshinder har fallit offer för människohandel för att uttnytjas sexuellt. Det har vi kunnat följa i media.

Det är tydligen många sexköpare i Sverige som utnyttjar sexuellt dessa utsatta flickors och kvinnors hjälplösa livssituation för sina egna behov. Kriminalinspektören Kajsa Wahlberg, som är också en av författarna till RPS:s rapport, säger att sexköparna borde inse hur fel det är. Och kallar dem för ”skrupelfria män”. Jag personligen skulle vilja kalla dem för män utan varken drömmar eller självrespekt.

Kvinnor ska framstå som självständiga.
De traffickerade kvinnorna säljs främst på internets escort-sidor. Det ska ge intryck av att kvinnorna har lagt ut annonserna själva medan det i själva verket är hallickar. De mest sårbara och utsatta kvinnorna och flickorna drabbas, från minoritetsgrupper eller har en svår bakgrund där de utsatts för övergrepp och stöts ut från sin sociala gemenskap. Rapporten visar att det är mest män men även kvinnor som är människohandlare, inte sällan från Östeuropeiska länder, Nigeria och Thailand. Handeln är också knuten till andra brott, som till exempel narkotikabrott eller stöld.

Ingen dömdes för människohandel för sexuella ändamål 2009. 12 personer dömdes för koppleri eller försök/medhjälp till koppleri.

Jag kan bara tolka detta som att det finns många steg kvar …

Jag läste någonstans att djur i allmänhet inte har någon uppfattning om framtiden. De anpassar sig bara till nuet. Som tur är har vi människor inte bara vilja men också hopp och strävan om en bättre framtid och värld som väntar på att formas. eller hur?

//Emmanuel

Be Sociable, Share!