Människohandel i Göteborg

De senaste dagarna har vi påmints om att det inte bara är i Europa som trafficking-verksamheten härjar.
Sedan sex rumänska män gripits i Göteborg har man, genom kartläggning av prostitutionen i Göteborg, kunnat konstatera att nästan samtliga av de unga kvinnor som de senaste åren sålt sex på Göteborgs prostitutionsstråk är kopplade till det rumänska nätverket.

Förra året fälldes 255 män för att ha köpt sex i Göteborg. Man kan då uppskatta att de allra flesta köpt sex från ett misstänkt trafficking-offer.

GP har de senaste dagarna skrivit om svårigheterna att fälla någon för människohandel, då det är så svårt att bevisa hur rekryteringen gått till. Enligt Brå:s utredare Linda Hols Salén är det också vanligt att flickorna själva är rädda för att vittna mot sina människohandlare (GP 28/2):

Det är jättesvårt att bevisa. Kriterierna är svåra att nå upp till. För det första ska det visas att man har lurat eller hotat någon. Det finns flera fall av fruktansvärd människohandel men många gånger vet de utsatta redan i hemlandet att de ska hit och jobba men kanske inte alltid exakt vad som ska hända
De (kvinnorna) vinner inget på det. De blir bara ivägskickade. Eller så är de så innystade själva i det eller har en relation med den misstänkte personen, säger hon.

Läs hela artikeln i GP här

Läs hur kvinnorna tvingades arbeta minst 7 nätter i veckan i Metro

/Matilda for RealStars

Be Sociable, Share!