Lönsamheten och efterfrågan driver sextrafficking

Siddharth Kara var först med att göra en ekonomisk analys av sextrafficking – och avslöjar hur man bäst bekämpar det.

När jag först hörde talas om Karas bok Sex Trafficking: Inside the Business of Modern Slavery kunde jag inte låta bli att undra hur en ekonomisk analys kan hjälpa oss bekämpa sextrafficking? Men å andra sidan är sextrafficking den mest lönsamma och snabbast växande kriminella industrin i världen. För att hitta effektiva strategier för att bekämpa trafficking måste vi först förstå hur ”branschen” fungerar och rikta in sig på dess svaga punkter: lönsamheten och efterfrågan.

Kara använde pengar från hans ekonomiska karriär i bl.a. banken Merril Lynch i New York för resor till den moderna slavhandelns centrala platser i länder som Indien, Thailand, U.S.A och flera länder i Europa. Han besökte bordeller, massagesalonger och sexklubbar och låtsades att vara en potentiell köpare. Han lyckades genomföra hundratals intervjuer med offer, människohandlare och sexköpare.

Hög priselasticitet

Kara berättar hjärtskärande historier fulla av förtvivlan men han vill framförallt med hjälp av en ekonomisk analys visa hur man kan jobba mot trafficking. Det kan låta känslokallt att använda en ekonomisk analys när man pratar om människohandelsoffer men utan både utbud och efterfrågan skulle sextrafficking överhuvudtaget inte existera. Till exempel fattigdom och könsdiskriminering skapar ett stort utbud av personer som kan bli offer för sexslaveri. Efterfrågan däremot skapas av männens begär på kommersiell sex och låga priser. Utbudet och efterfrågan tillsammans skapar marknaden för sextrafficking.

Karas slutsats är att trafficking ökar på grund av efterfrågan på prostitution. Användandet av sexslavar i prostitution sänker priserna. Med lägre priser har fler män råd att gå till prostituerade. Kara fann en hög priselasticitet: det ökade antal sexslavar sänker priserna och de lägre priserna ökar efterfrågan. Då även risken att åka fast för människohandeln är låg blir sextrafficking oerhört lönsamt.

Avslöjar de svaga punkterna

Trafficking handlar om pengar och Karas analys hjälper oss att slå på de svaga punkterna. Med mindre lönsamhet skulle priserna stiga och efterfrågan minska. Detta kombinerad med högre risk att åka fast skulle få människohandlare göra om sin kalkyl.

I Karas analys finns kärnan till varför vi måste fortsätta kämpa mot sextrafficking: vi måste övertyga våra politiker och EU-politiker att vi behöver lagar som syftar på människohandelns lönsamhet och efterfrågan. Det måste göras mer riskabelt och straffena måste höjas. Ett steg i rätt riktning var EU:s nya lagförslag om trafficking som vi berättade om för ett tag sen. Men för att få ett slut på sextrafficking krävs att fler ställer sig bakom lagförslaget och att det blir verklighet. Enligt Kara hjälper det att skriva brev till makthavare när tillräckligt många ställer sig bakom – det tror vi på RealStars också!

//Aila Kärkkäinen

Se Siddharth Kara prata om sin bok:

Be Sociable, Share!