Kraftsamling mot trafficking och Realstars årsmöte 2022

Den 23 maj bjöd Realstars in till 2022 års årsmöte i Göteborg. Traditionsenligt fick medlemmar lyssna på föredrag som även var öppet för fler intresserade, i år Per-Anders Sunesson och Magdalena Sundqvist. Båda är även styrelseledamöter i Realstars Sverige.

Malin Roux Johansson, Realstars generalsekreterare och grundare öppnade kvällen och berättade om en oroande utveckling av trafficking och betalda övergrepp i Sverige. Hon menade att två arenor är särskilt kritiska idag som krävt att Realstars drivit ett ökat förändringsarbete dels för att motverka människohandel och koppleri, ”sexköp” på  thaimassagesalonger och dels för att driva opinion och samverkan för att stänga ner att så kallade digitala bordeller som står i vägen för arbetet mot kommersiell sexuell exploatering.

I takt med att thaimassagesalonger blir fler ökar nämligen också efterfrågan och prostitutionen, likaså gör så kallade digitala bordeller det möjligt att med endast ett knapptryck begå betalda övergrepp. Det ger helt fel signaler. Sverige skyltar med att vara ett föregångsland i arbetet mot ”sexköp”, men utvecklingen går i själva verket åt fel håll. Att digitala bordeller kan fortsätta verka i Sverige, trots att det strider mot våra lagar är ohållbart och bidrar till ”sexköpsbrottets” normalisering. Till hösten blir det förhoppningsvis lagändring i Sverige där bland annat böter föreslås slopas ur straffskalan för brotten “köp” av sexuell tjänst.

Per-Anders Sunesson tog sedan över föredraget och talade om sina erfarenheter från ett spännande uppdrag som ambassadör mot människohandel mellan åren 2016 och 2021 med placering på Utrikesdepartementet. Han berättade om svårigheterna i att föreläsa i länder med en liberal syn på ”sexköp”, och slutligen om ett emotionellt möte där representanter från bland annat Tyskland faktiskt vidhöll att den liberala lagstiftningen har misslyckats.

Magdalena Sundqvist, som är ledamot i Kungsbackas kommunfullmäktige gav sina personliga reflektioner när ordförande i kommunstyrelsen ertappades på en lägenhetsbordell i Göteborg. Hon diskuterade kring svårigheterna och om den kniviga situationen att säga upp kommunstyrelsens ordförande efter ”sexköpsbrottet”. Frågan prövades – men de var ändå tvungna att ge honom ett avgångsvederlag. Magdalena Sundqvist har drivit frågan vidare bland annat genom en motion om en anti-traffickingpolicy för att förhindra en upprepning. Hon menar att Kungsbacka än i dag förknippas med ”sexköpande” politiker och en policy mot trafficking skulle sända en viktig signal.

Det här fallet bör nu leda till att de brister och juridiska svårigheter som beskrivits ovan åtgärdas på nationell nivå och gäller för olika arbetsplatser. Som förövare ska man inte kunna få ersättning när man avgår.

Realstars fortsätter även kommande år att driva på för att Sverige ska verka för en nollvision – ingen ska utsättas för sexuell exploatering! Vi tackar även alla medlemmar och talare, Clarion Hotel Post som stöttat med lokal samt alla övriga som involverats under 2021 i arbetet för en värld fri från trafficking.

 

Här har vi några bilder från årsmötet. Fotograf: Patricia Mellin

Be Sociable, Share!