Kraftsamling för att stoppa trafficking och övergrepp

I samband med Realstars årsmöte 2017 tog vi tillfället i akt att bjuda in till en temakväll och kraftsamling för att stoppa trafficking och övergrepp. En högaktuell fråga diskuterad av en kunnig panel som gav olika perspektiv på hur vi motarbetar övergrepp.

Mingel och quiz i Livingroom på Clarion Hotel Post blev upptakten när ett femtiotal personer möttes upp och samtidigt kunde lyssna till vackra toner från musikerna Viktor & Yngve. Kvällen öppnades utav ordförande Torbjörn Johansson följt utav Maria Vallin, från Clarion Hotel Post, som öppet berättade om hur de samarbetar med Realstars för att förebygga prostitution. Malin Roux Johansson, grundare av Realstars gav en bild av människohandelssituationen i Europa idag och Realstars resa i kampen mot trafficking. Det är ett mycket svårt läge där efterfrågan och myter styr handeln och där många idag är utsatta, inte minst migrerande kvinnor. Realstars initiativ svarar upp mot att förebygga sexhandeln, inte minst i arbetet med besöksnäringen i Hotels Against trafficking. Realstars gör också ett omfattande arbete bland unga i skolor och nu även på nätet.

Från övriga talare i panelen illustrerades både problem och möjligheterna inom området. Birgitta Dellenhed, sektionschef IT-brottssektionen Region Väst poängterade hur viktigt det är att våga anmäla sexuella övergrepp på nätet samt att alla måste visa mer civilkurage och ställa upp för varandra. Vid anmälan av ett brott finns ett stort behov av stöd eftersom processen går igenom olika instanser som polis, åklagare med flera. Birgitta tryckte på vikten av samverkan mellan myndigheter och den ideella sektorn, något som polisen har arbetar mer och mer med. Tidningen Faktum har behandlat teman som trafficking, prostitution och våldtäkt och gjort en omfattande kartläggning på hur det ser ut här i Göteborg. Sarah Britz, chefredaktör för Faktum pratade om den grävande journalistik som försöker lyfta fram de som ibland är bortglömda och utsatta i vårt samhälle. Joakim Lamotte, journalist och debattör, som senaste tiden även har föreläst på skolor berättade om sina erfarenheter. Fokuset under Joakims föreläsningar har varit sexuellt våld, maskulinitetsnormer och hur killar måste engagera sig och ta ansvar för att en förändring ska ske. Under panelsamtalet underströk samtliga att varken skolan, föräldrar eller polisen gör tillräckligt för att stoppa övergrepp.

Panelen

I diskussionen fanns en röd tråd, som moderatorn Malin Oest särskilt framhöll, om hur vi alla från våra olika utsiktspunkter måste förändra attityder, ta fram fakta, kartlägga brotten, skydda utsatta, förebygga och få de ansvariga fällda för brotten. Publiken var delaktig i slutet av kvällen med frågor om pornografins tillgänglighet och närvaro i vardagen. Vad som mer lyftes var skolans ansvar att stärka värderingar för Fair Sex och motverka dess motsatser.

_______________________________________________________________

Realstars tackar alla som var med och deltog i denna kraftsamling som gav oss alla mer energi i arbetet mot trafficking och övergrepp! Om du vill göra en insats så kolla in här och se vad just du kan göra Engagera dig!

Be Sociable, Share!