Stor uppslutning för att stoppa de digitala bordellerna den 26 maj

Den 26:e maj hölls konferensen ”Hur stoppar vi det digitala bordellerna”, en dag som har potential att bli ett genombrott i arbetet mot sexuell exploatering i Sverige.  Uppslutningen var stor, över 1600 deltagare tittade digitalt och politikerna har visat vilja att vidta åtgärder för att stoppa exploateringen. Konferensen arrangerades av Child10 i samarbete med RealStars, ROKS, Unizon, Länsstyrelsen Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, överlevare och experter samt representanter från bland annat polisen, juridiken, civilsamhället och politiken.

En fantastisk dag avslutades med att samtliga fem närvarande partier ställde sig bakom våra politiska krav kopplat till konferensen. Under konferensen berördes såväl problematik och utmaningar, som behov och möjligheter.

En central del av konferensen gäller de kränkningar av mänskliga rättigheter som dagligen sker genom de så kallade digitala bordeller som öppet sammanför förövare med utsatta människor utan att de ansvariga ställs inför rätta. De digitala bordellerna utgör en slags motor för prostitution och människohandel och samverkar med den stora efterfrågan bland sexköpande män. Enligt en kartläggning av RealStars och Child10 som genomfördes i mars 2021 gjordes 1,9 miljoner besök i Sverige på fem av de största sexköpssidorna online (280 000 unika besökare). En sammanställning av domar visar även att det pågår människohandel och att det finns annonser med barn på sajterna. Visst finns svårigheter att stänga ner sidorna, till exempel att de ansvariga ofta opererar från andra länder med annan kopplerilagstiftning än i Sverige. Samtidigt höjs nu kritiska röster även från polisen att stänga ner sidorna. Realstars uppmärksammade problemet 2018 genom att vi släppte rapporten De Digitala bordellerna tillsammans med tidningen Faktum. Nu ser vi att tiden blir mogen, vi ser ett momentum för att stänga ner dessa digitala arenor och plattformar som opererar riskfritt och tjänar pengar på människors utsatthet.

– Att de största sexköpssidorna hade 1,9 miljoner besök på bara en månad säger mycket om den enorma efterfrågan som finns. Om de som besöker en digital bordell skulle besöka en fysisk bordell eller samlas på Malmskillnadsgatan skulle politiker, polisen och allmänheten gå i taket, säger Malin Roux Johansson generalsekreterare RealStars.

Konferensen kan nu ge ringar på vattnet. Arbetet, diskussionerna och kraftsamlingen är igång. Frågan sprids och konkreta åtgärder för att motverka kommersiell sexuell exploatering tas fram!

I slutet av året kommer en uppföljande konferens för att följa upp att de löften som Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna faktiskt hålls och att kommittémotionerna haglar!

Stort tack till alla och Child10 som organiserat arbetet med flera samarbetspartners!

Rapporter och källor från konferensen:

– Kampanjen “Hyr flickvän”, av Child10 och RealStars

– Rapporten “Sexköparens värld”, av Child10 och RealStars

– SIFO-undersökning om svenskars syn på sexköp, av Child10 och RealStars

– Granskning om Onlyfans, av Göteborgs-Posten

– Granskningen och podd-dokumentären “Systrar”, av Göteborgs-Posten

– Kartläggningen “Syns man inte, finns man inte” om den svenska porrindustrin, av Meghan Donevan för Talita

– Kartläggningen “Barn och ungas erfarenheter av prostitution i Västernorrland och Jämtland hösten 2020”, av Länsstyrelserna Västernorrland och Jämtland Rapporten

– Kartläggningen “En kartläggning av prostitutionen på internet i Västerbotten och Norrbotten 2020”, av Länsstyrelsen Norrbotten (lansstyrelsen.se)”

– “TikTok som kanal för att romantisera sugardejting och onlyfans”, av Tjejjouren Dalia

– Rapporten “Det här är inte ok!”, av Unizon

Inför konferensen deltog vi i ett nyhetsinslag på TV4. Se inslaget här.

Missade du konferensen, vill se den igen eller önskar sprida den vidare kan du göra detta här.

Be Sociable, Share!