Kalla Fakta – ungas syn på sex och sexköp

Enligt kalla fakta köper unga sex som aldrig förr, detta trots att sexköp är förbjudet sedan 14 år tillbaka. Kalla faktas dokumentär som sändes den 3 november 2013 ” Ung, snygg och torsk”, handlar om unga till synes helt vanliga unga män mellan 18 – 25 som tycker att det är helt ok att köpa sex och synar deras attityd till sex.

 

Mer än 250 000 sexköp sker via nätet bara i Stockholmsområdet. Inom den grupp av män som har identifierats är det en tredjedel födda 1980 eller senare. Kalla faktas dokumentär bygger på en undersökning där ca 6000 mejl mellan torskar och personer som prostituerar sig har granskats. Samtalen mellan sexsäljare och sexköparna visar att en helt ny kultur fram växt fram. En tredjedel av alla köp som görs via nätet per år görs av unga män födda 1980 eller senare.

 

– ”Simon” som intervjuats i programmet berättar att första gången han köpte sex var när han gick på gymnasiet.  Han menar att det kändes obehagligt, nästan som våldtäkt, berättar han. Känslan var ganska lätt att skaka av sig efter några besök. Sedan dess har ”Simon” fortsatt att träffa prostituerade ca en gång i månaden.

 

Av de 6000 mejl framgår det att dessa unga män agerar som om de dejtade med kvinnorna i prostitution. De så kallade eskortssajter som Kalla fakta har granskat opererar enligt polisen från olika delar i Europa. Kunder som besöker dessa sajter och skriver till kvinnorna berättar gärna om sina liv och skickar egobilder på sig själva. Professorn Sven-Axel Månsson, som har studerat sexhandeln och dess mekanismer sedan 70-talet, menar att ”dejtingbeteende” som förekommer bland dagens unga sexköpare och prostituerade är en ny företeelse som har utvecklats genom internet/Facebook kulturen. Det som de unga männen är ute efter kan beskrivas som ”The girlfriend expierience” eller ”flickvänsupplevelsen”.

 

Mikis Kanakaris, ordförande för 1000 Möjligheter som ofta är ute på skolor och pratar sex och relationer med ungdomar som var med i SvTs nyhetsmorgon program menar att unga mäns nonchalans för sexköp beror till stor del på grund av porrens tillgänglighet.

 

Inger Segelström (S), som är en av de förespråkarna för lagstiftning av den svenska Sexköpslagen, menar att det är dags att ta ett nytt tag för att kunna stoppa problematiken. Sexköpslagen måste användas på rätt sätt och brotten måste offentligöras – man bör inte komma undan genom att betala dagsböter. En sådan förändring skulle möjligtvis få unga män att se sexköp på ett annat sätt och inte som en ”kul grej”.

 

Även om sexköpslagen inte tillämpas fullt ut är den ett viktigt verktyg och den var banbrytande när Sverige införde sexköpslagen i slutet av 90-talet. Den är en effektiv åtgärd mot människohandel och har minskat sexhandel och jämför med andra länder har vi en betydligt mindre sexköpsmarknad. Också antalet män i Sverige som köper sex är 8 procent, medan i Tyskland är det 25 procent. Svenskarnas sexköp sker främst utomlands där tillgängligheten är större och handeln normaliserad. Realstars tycker att det är oerhört viktigt att sprida sexköplagen till andra länder, men också att vi ser över hur vi kan bättre tillämpa lagen och få stopp det sexhandeln som beskrivs i Kalla fakta. 

 

Ungas attityder kring sex och kvinnlig/manlig sexualitet bör diskuteras och här har organisationer som Realstars en viktig uppgift. Idag har vi flera aktiviteter för att engagera unga, ett arbete som nu med facit i hand borde flerfaldigas många gånger om. Inte minst hoppas vi att webbspelet ”Fair Sex: nätverket” kan bidra positivt.

 

 

Kalla faktas dokumentär finns tillgänglig här

 

Be Sociable, Share!