Inspirerande studiebesök i Stockholm

20160617_150240RealStars utbildning för Fair Sex-ambassadörer fortsätter i rask takt. Igår var näst-sista gången för utbildningen i Stockholm innan en sista diplomeringshelg i September. Den 29 juni hålls den sista och femte träffen för denna omgång, och de blivande ambassadörerna kommer då skriva sina egna blogginlägg – så håll utkik!

Gårdagens fjärde träff bestod av ett studiebesök på Frälsningsarméns sociala EU-center i Hornstull. Där berättade verksamhetsledare för ett kvinnoboende Carolina Nilsson om hennes upplevelser och möten med traffickerade kvinnor från alla åldrar.

Det var mycket inspirerande och särskilt motiverande att lyssna till Carolina, hennes erfarenheter och hennes dagliga arbete. Många sa att det får dem ännu mer beslutsamma att arbeta för en värld fri från sexslaveriet och trafficking. Vid flera tillfällen satte man handen för munnen och nästan tappade hakan, för man ville inte tro på att det man hörde var sant. Det var så oerhört svårt att greppa att det här förekommer mitt i bland oss, framför våra ögon. Men det fyllde en också med energi för att fortsätta arbeta med RealStars förändringsarbete.

Carolina Nilsson gav några tips om vad man kan hålla utkik efter om man misstänker att trafficking pågår. Man kan då som medmänniska anmäla detta till socialtjänsten eller polisen.

  • Kontrollerar personen ofta sin telefon, och är liksom styrd av den? Kan denne heller inte slappna av?
  • Försvinner personen direkt efter ett telefonsamtal eller sms, fast man sitter mitt i lunchen?
  • Försvinner personen i perioder, och kommer tillbaka med dyra, fina kläder?
  • Ser personen sig om axeln när ni samtalar, rädd för att vara övervakad?
  • Är personen rädd?

Detta kan vara tecken på att någon är utsatt för sextrafficking. Är du osäker på vad du ska göra? Kontakta någon som jobbar med dessa frågor, du kan göra det anonymt.

Vill du också utbilda dig till Fair Sex-ambassadör? Än är det inte försent! Eller vill du kanske engagera dig som volontär för RealStars? Kontakta projektledare Alexandra Davidsson på alexandra@realstars.eu.

Be Sociable, Share!