Inspirerande besök hos Språkintroduktionsklasser och SFI

Sedan i april har RealStars utökat sina skolbesök till språkintroduktionsklasser på gymnasiet och SFI-skolor runt om i Västra Götaland. Vi har utarbetat och anpassat våra föreläsningar och workshops till lätt svenska för nyanlända ungdomar och vuxna.

De senaste soliga veckorna har jag Andréa gett mig ut på mina första föreläsningar där jag har besökt språkintroduktionsklasser på Hulebäcksgymnasiet , Schillerska gymnasiet. och Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan. Ungdomarna har, trots att det är i slutet av terminen med nationella prov och stundande sommarlov, bidragit med engagemang, skratt, allvar och sina åsikter, de har helt enkelt varit fantastiska och inspirerat mig något enormt! Vi har pratat om tunga och viktiga ämnen som ojämlikhet, våld mot kvinnor, trafficking, prostitution och Fair Sex som inte alltid är det lättaste att prata om och där många intressanta frågor och tankar uppstått. Frågor som: Vad är egentligen samtycke och Fair Sex? Är det olagligt att skicka ”dick pics” eller att kalla någon för hora? Varför är det olagligt att köpa men inte att sälja? Eleverna berättade för mig hur viktigt de tyckte det var att få mer kunskap och att få diskutera dessa ämnen tillsammans med en vuxen på ett avslappnat sätt.

schillerska2

Slagkraftig poster för att stoppa trafficking.

19073891_10155023137210379_1622987977_n

Elever på Schillerska skapar posters på temat Fair Sex och trafficking.

På Schillerska gymnasiet fick jag extra tid med eleverna och vi hade då en workshop där eleverna skapade slagkraftiga posters för att uppmärksamma ämnet. Kolla in dem på Creativity for Fair Sex.  Under tiden som vi spånade, målade, klippte och klistrade fick jag lyssna på koreansk-pop, indisk reggaeton, hip hop med mera. Något som resulterades i spontan dans och självklart en eller två ”dab” även från mig.

Vi har även besökt SFI-klasser på SVEAS (Svenska för alla) i Göteborg och SFI på utbildningens hus i Alingsås där samma ämnen presenterades och diskuterades med vuxna nyanlända. Det har varit peppande att även få engagera vuxna i Fair Sex mot trafficking! Några hade själva hört hur kvinnor såldes för 10 euro i de flyktingläger i Grekland som de passerat på vägen till Sverige. En annan elev beskrev att i Hong Kong där han tidigare bott och ägt en skoaffär fanns det lika många bordeller som skoaffärer. På SVEAS avslutade vi med att konstatera att om vi inte informerar och diskuterar om problem som våld mot kvinnor och trafficking så förstår vi inte heller att det finns eller hur stort problemet är. Det är därför vi i RealStars försöker sprida kunskap och mana till diskussion överallt i olika verksamheter och forum för att nå ut till så många vi kan i kampen mot trafficking och för Fair Sex!

Om ni är intresserade av att vi kommer och ut och föreläser hos er så hör av er till mig, andrea@realstars.eu, för mer information!

Be Sociable, Share!