Gymnasieelever gästbloggar: ”Varje individ ska ha rätt till frihet”

Det jag vill säga om trafficking, alltså sexuell människohandel, är att det är olagligt i de flesta Europas länder vilket jag tycker är oerhört bra. Det börjar ske utvecklingar även utanför Europa till exempel i Sydafrika, där ett antal fall om människohandel lett till åtal i Sydafrikanska domstolar. Ett åtal som har lett till en fällande dom är exempelvis Adina dos Santos. Hon fick fängelsetid just för att hon hade fört med sig tre flickor och hade tvingat de till prostitution. Det här berörde verkligen människohandel i Sydafrika men det var inte det första åtalet, utan det berörde just för att fällande domar är väldigt ovanliga.

Jag tycker absolut inte att människohandel ska förekomma i länder, speciellt inte sexuell människohandel. Det bryter verkligen mot de mänskliga rättigheterna. Varje individ ska ha rätt till frihet, ha rätt till mänsklig stolthet och ska inte behöva hållas i förtryck. Kvinnor och barn är inga varor som man kan köpa och sälja när och hur man vill, man ska acceptera att det inte funkar så.

Sexuell människohandel är kränkande precis som alla andra typer av kränkningar som till exempel vapenhandel.
Man ska veta att så länge män köper, säljer och sexuellt utnyttjar kvinnor och barn så kommer det att aldrig bli jämställdhet vilket jag tycker att det är oerhört viktigt att varje land ska vara. Varje individ ska ha rätt till personlig säkerhet, rätt till vara fri från plågande, omänsklig eller kränkande behandling, rätt att behandlas lika osv. Därför tycker jag att om kvinnor och barn säljs eller köps så tycker jag verkligen inte att de är fria från plågande.

Jag tycker absolut inte att man ska använda kvinnor och barn till vad som helst, exempelvis sexuell människohandel, bara för att männen ansågs vara mer värda an kvinnor förr i tiden. Man måste börja inse att så funkar det inte längre, kvinnor och barn har faktisk rätt till självbestämmelse, de har rätt till mycket mer nu än vad de hade förr.
Jag hoppas verkligen att alla män där ute som håller på med sådant tar åt sig det som jag har skrivit och faktiskt gör en förändring.

Rounak, 18 år, Angeredsgymnasiet

Läs de andra elevernas tankar och texter här.

Be Sociable, Share!