Gymnasieelever gästbloggar: ”Att vara kvinna i dagens samhälle”

En sak som jag kommer att tänka på, vad gäller trafficking, är att vissa människor anser att det är okej. Att det finns män i världen som tycker att dem har rätt att nedvärdera kvinnor genom att tvinga, hota och misshandla dem, för att få som de vill. Män som hittar kvinnor med grova behov utav pengar, som sedan utnyttjar hela situationen.

Sexslavar hade vi under antikens tid, flera hundra år innan Jesus födsel men ändå förekommer detta än idag. Det borde vara en självklarhet för alla människor i världen, att alla människor är lika mycket värda och att inte någon ska kunna kontrollera en människa på ett så lågt och fel sätt. Att alla kvinnor i världen, egentligen måste känna sig hotade på något sätt, genom att gå ute på gatan. De flesta kvinnor som utsätts för trafficking blir kidnappade, vilket alltså betyder att det inte är helt omöjligt för oss som lever i Sverige, att bli kidnappade. Vi vet att de skett slavhandel här, en gång i tiden men även att hallickar har tagit med sig kvinnor som är utsatta för sexuella övergrepp, till Sverige.

Så som kvinna, kan man alltså inte gå lugnt och känna sig helt säker i sina egna trakter, just för att kvinnor är ”svaga” och enkla offer. Att vara kvinna i dagens samhälle är inte exakt likadant som det var för flera tusen år tillbaks i tiden, men vi lever ändå inte som männen. Allt handlar om makt. Män som känner att de har makt, kan även tänka sig att göra sådana hemska saker, för att visa upp att dem bestämmer. Det är inte så att männen som utsätter kvinnor för sexuella övergrepp, skäms över det. De kan inte vara öppna om det i vissa länder, då de tack gode gud är förbjudet, men i länder där det inte finns några lagar kring sexhandeln, där går männen runt och pratar om det öppet. Kvinnan är trots allt ”en vara”, hon ses inte som något viktigt. De behandlas som djur, som behandlas fel.

Jämställdheten mellan män och kvinnor är än idag inte okej, vilket också leder till att män kan utnyttja kvinnor på sådana sätt. Om män går runt och vistas som mäktiga personer, så kommer tillslut fler och fler tro det. Genom att få personer att tro att man är mäktig, så kommer man även att kunna få med sig personer till sin sida. Om man samlar ihop en grupp med män som tänker på liknande sätt, så kommer de budskapet att spridas och allt fler kvinnor kommer att bli utnyttjade. Varför ens ge männen känslan att känna sig större? Varför ska de få den chansen? Vem ger dem rätten att tro att de är mer värda? Vem säger att dem är bättre? Dessa frågor kommer man antagligen aldrig få något vettigt svar på, men det skulle ändå vara intressant att se vad män, som utnyttjar kvinnor sexuellt, hade svarat.

Det jag tycker samhället gör fel, är att de inte förmedlar saker kring trafficking för barn i tidig ålder. Jag tror att man påverkas mest som barn, så varför inte också lära barn om detta? Det är hemskt att man ska behöva sitta och prata om detta inför 10.-åringar, men nu är det så att vi lever i en värld, där saker som trafficking sker. Om man inte förmedlar, varnar och kanske till och med påverkar barns tänkande kring detta, hur ska man då förvänta sig att saker som dessa, ska sluta ske?

Hade jag fått komma med en smart grej, en form av lösning, så hade det nog varit att ”bilda en ny religion”. Eftersom att vi lever i ett samhälle, där väldigt många inte tror på någon religion, så skulle man kunna bilda en ny ”religion”. Jag själv, tycker att det är lite ”tråkigt” att ha kvar människors tänkande från flera tusen år. Vad jag menar med det är att, människorna som skapat religioner som vi har idag, lever inte alls som vi lever nu. Så varför inte skapa något som är anpassat efter oss? Efter hur vi lever idag? För vi alla kan konstatera att vi inte lever på samma sätt som de människor som levde för 2000 år sedan. Vi utvecklas på så mycket olika sätt.

En smart grej för att förhindra till exempel människohandel, är att skapa en helt ny ”religion” där man kanske ger hårdare straff för människor som utsätter andra för sexuella övergrepp. Eller att man helt enkelt ser till att människor inte alls tänker på sådant. Genom att göra en stor grej av ”den nya religionen”, och få så många som möjligt att höra om den, så tror jag att många skulle få liknande åsikter kring detta. Varför leva kvar bland tankar och åsikter som personer skrivit ner för två tusen år sedan, och inte leva som vi vill idag? Inte bara vill, men även på ett sätt som är rimligt och som man bör leva på idag.

Jag tycker självklart att det finns många kloka saker i de religioner som finns idag, men man skulle kanske tänkas förnya dem? Göra dem till något som skulle få vårt samhälle till ett bättre ställe för alla.

Melanie, 17 år, Angeredsgymnasiet

Läs andra elevers tankar och texter om trafficking här.

Be Sociable, Share!