Gift box – going for gold in the fight against trafficking

Mycket uppmärksamhet har riktats mot London den här sommaren, värdstaden för OS och Paralympics. Två organisationer, Stop the Traffik och UN.GIFT, har tillsammans tagit vara på denna möjlighet att använda spelen som en plattform för att lansera sitt senaste projekt, GIFT box. Ett projekt som syftar till att inspirera människor att bli medvetna och agera för att stoppa trafficking. Runt om i London placerades stora walk-in presentboxar ut. De är alla placerade i områden där många atleter och besökare till OS förväntades besöka och flyttas omkring med några dagars mellanrum.

Själv besökte jag en av dem i förra veckan vid Piccadilly Market. Jag möttes av en stor turkos, inslagen presentbox med olika meddelanden på utsidan, så som;

See the world and earn good money

Tanken med projektet är att lura in människor i boxen med falska förhoppningar, precis som många offer för trafficking ofta blir lurande in i sina situationer. Väl inne i boxen får man lära sig att allt inte är som det verkar vara.

Nu under OS och kommande Paralympics har man haft möjligheten att nå ut till alla de miljoner människor som har kommit att besöka London. Men projektet planerar att fortsätta vidare även efter spelen. Boxarna kommer fortsätta att finns tillgängliga runt om i London, England och andra länder för skolor, företag och andra grupper som vill vara värd för en box under en period eller skapa sina egna projekt kring GIFT box. Under se senaste veckorna har sammanlagt 300 volontärer hjälp till med projektet och många fler har engagerat sig.

Emelie Lundberg, Realstars

Be Sociable, Share!