Gå eller sluta slå? våld och ansvar.

För en tid sedan publicerades bilder på hur tv-kocken och kokboksförfattaren Nigella Lawsons man Charles Saatchi tar ett strypgrepp om hennes hals på en uteservering. Händelsen fångades av en papparazzifotograf och har väckt starka reaktioner i sociala medier. Vi frågar oss: en sådan stark, självständig kvinna som Nigella, varför går hon inte?

Malika Dutt är grundare för människorättorganisationen BreakThrough. I Dagens Nyheter idag finns en översatt debattartikel, tidigare publicerad i The Hindu, där skriver hon om problematiken i att ställa frågan till offret.

”Genom att ständigt fråga varför hon inte går, så fortsätter vi att lägga skulden till varför hon har våld i sitt liv på den enskilda kvinnan. I det här fallet låter vi Nigella Lawsons ekonomiska oberoende ligga till grund för en antydan om att hon blir misshandlad för att hon väljer att stanna. Varför stannar hon kvar? Den typen av frågor är symtomatiska för en kultur som rutinmässigt ursäktar våld mot kvinnor. Det finns andra frågor vi borde ställa: Varför försökte Saatchi över huvud taget strypa sin fru? Varför ingrep ingen? Varför utsätter män kvinnor för så mycket våld? Och – varför tillåter samhället att våldet fortgår?”

Det är alltså kvinnans ansvar se till att hon inte misshandlas, inte mannens ansvar att sluta slå. Samma skuldbeläggande retorik  tillämpas på kvinnor som fallit offer för prostitution och trafficking. Det är den prostituerade som ska sluta sälja sin kropp, inte torsken som ska låta bli att sexuellt exploatera en annan människa. Och blir hon utsatt för våld, om hon misshandlas, hotas eller våldtas – då är det också hennes eget fel, för att hon utsatte sig för risken, för att hon inte gick därifrån.

”Men än viktigare är att frågan och ansvaret måste byta riktning och vändas mot förövaren. Om vi förminskar förövarens roll så förminskar vi också hans ansvar. Vi ger frisedel åt både honom och hela den skadliga begränsande manlighetskultur som förnedrar både kvinnor och män och som gör våldet oundvikligt”, skriver Marika Dutt.

Word!

Isabel för RealStars

Foto www.asiancemagazine.com

Be Sociable, Share!