Engagemang som skapar förändring

Realstars arbete med att skapa Fair Sex skolor syftar till att skapa engagemang, delaktighet och ett kontinuerligt arbete med frågor rörande Fair Sex. Vi vill hjälpa till att skapa en positiv förändring och ett bättre klimat i skolmiljön. Realstars Studentkår på Elov Lindälvs gymnasium i Kungsbacka är ett utmärkt exempel på hur mycket som kan göras när elever går ihop och engagerar sig. 

Efter ett av Realstars skolbesök på Elov Lindälvsskola i höstas så kontaktade Lovisa, Raquelle och Siri Realstars för att de vill börja arbeta med frågorna på skolan. De var trötta på att sexuella trakasserier är vardag för många elever och tyckte inte att det gjordes tillräckligt för att motverka det på skolan. De kände att de ville göra skillnad. Ur detta skapades Realstars Studentkår som har som syfte att sprida kunskap och engagemang på skolan men också att påverka strukturerna i hur skolan jobbar med att motverka sexuella trakasserier.

Siri, Lovisa och Raquelle, Realstars Studentkårs styrelse

 

– Realstars Studentkår är en kår som tar upp dessa frågor på ny nivå än vad gymnasieverksamheten är vana vid. Vi vill skapa diskussioner samt sätta spår, såklart med positiv påverkan. Vi vill visa att ingen är ensam i hur de känner sig eller vad de varit med om. Vi arbetar just nu med likabehandlingsplanen för kommunens gymnasium. Vi har även en community på facebook där vi så småningom kommer öppna upp för kontrollerade diskussioner. 

 

 

 

Det är fantastiskt att se vad elever kan åstadkomma när de får en plattform och verktyg att göra det på. Realstars Studentkår har tagits emot väl, både bland elever, lärare och skolans ledning. Redan under deras första event fick de många nya medlemmar och elever som stannade och pratade om frågorna, det väckte intresse hos lärare och de har haft möte med gymnasieledningen. Det har lett till positiva och konkreta effekter som till exempel att dessa frågor ska införas i likabehandlingsplanen och att Realstars Studentkår ska föreläsa för skolans ettor tillsammans med elevhälsoteamet om deras arbete mot sexuella trakasserier.

– Realstars står för allt vi vill åstadkomma med vår kår. Vi vill sänka % sexköp genom vår kommande kampanj ”Rhodos resan”, vi vill informera om sexuella trakasserier vilket inte många har koll på vad det är samt Fair Sex – samtycke vilket är vårt starkaste kort. Det är tabu och majoriteten vågar inte tala om det. Vi är starkare tillsammans och Realstars studentkår vågar, vi vågar tala om det! 

Och precis det här är vad Fair Sex skolor handlar om: att våga prata om ett ämne som av många upplevs som tabu, att se över hur man jobbar med likabehandlingsplanen och införa frågor rörande Fair Sex i högre grad på skolan. Att skapa delaktighet, diskussion och på så vis förändra normer och beteenden och skapa ett bättre klimat på skolan.

– Realstars studentkår har precis grundats och kommer finnas kvar, det kan vi garantera! Att vara skapare till något sånt här fantastiskt är överväldigande, att få göra skillnad betyder mycket för oss.

 

Och vilken skillnad ni gör, tack till er, ni är stjärnor!!

Be Sociable, Share!