Att göra sin röst hörd och arbeta långsiktigt – Fair Sex skolor

För att skapa långsiktig förändring och våga ta i frågor som känns långt ner i själen, då krävs det mod och engagemang. Vi ser att mod och engagemang finns på många platser runt om i landet men framförallt på våra gymnasieskolor som nu är i full fart att påbörja processen att bilda Fair Sex -skolor.

Illustration av Lisa Eriksson, Matilda Sjöblom, George Persson.

Illustration av Lisa Eriksson, Matilda Sjöblom, George Persson.

Nu är vi i full gång i skapandet av Fair Sex -skolor, slutveckorna av terminen är alltid tuffa då alla betyg ska in och avslutningen ska bli succé för årets utgångselever. Både lärare och elever har fullt fokus. Dock vet vi alla att en ny termin väntar efter ledigheten och planeringen inför denna är såklart en parallell process som pågår i allt kaos. Det är där RealStars nu lägger en stor satsning, att vara med i tankarna och planeringen redan från början och är nu ute och möter ett flertal skolor för att vara med i skolornas värderingsarbete långsiktigt.

Ambitionen att fläta in Fair Sex -frågor som en pågående process är hög, vi ser gärna att skolor runt om i landet andas och verkar som ambassadörer för Fair Sex -frågorna. Målet är att integrera frågorna såväl i undervisningen som i att skapa delaktighet hos ungdomarna för att själva och tillsammans påverka samhället.

När en skola väljer att arbeta med Fair Sex -frågorna i vardagen, i linje med skolans värdegrund och likabehandlingsplan så är det ett sätt att ta ställning. Det är här vi lever och verkar och det är framförallt här vi kan göra skillnad och påverka. En nyckel är att utmana sina egna värderingar, att våga öppna ögonen för hur världen ser ut idag och tillsammans ta steget att påverka för en bättre värld fri från trafficking med fokus att slå hål på myter om prostitution och kapa efterfrågan på sexköp.

Föregående vecka har bestått av ett antal träffar i detta tecken, bland annat har vi besökt skolor i Stockholm och Malmö för att kicka igång tankar och funderingar kring hur det ser ut idag och vad som behöver göras på just deras skolor. I onsdags var en av våra processledare i Stockholm på MediaGymnasiet i Nacka Strand och vi möttes av entusiasm och engagemang, möjligheterna ser lovande ut och ett samarbete är ett faktum.

MediaGymnasiet i Nacka Strand har varit i kontakt med RealStars tidigare och eleverna har under de träffarna inspirerats att vara med att skapa kreativa sätt att belysa Fair Sex -frågorna. Dessa illustrationer hänger fortfarande uppe i korridorerna och vi tog såklart chansen att titta närmre på de live. Ni hittar deras fantastiska skapelser på:

https://realstars.eu/creativityforfairsex/category/stockholm/mediagymnasiet/

RealStars tackar Mediagymnasiet för bidragen för att lyfta dessa högaktuella frågor och ser framemot nya reflektioner kring frågor rörande mänskliga rättigheter, prostitution och trafficking. Med er kreativitet och kunskap kan vi tillsammans nå ut och skapa konkreta verktyg för engagemang och påverkan.