En volontärs tankar

bild-ambassadorKan du komma ihåg vart du först hörde eller fick kännedom kring problemet med sex trafficking runt om i världen? Var det på kanske på Facebook, via en bekant eller rent av på nyheterna? Eller var det kanske via en organisation på nätet som aktivt jobbar med frågan, eller potentiellt, en personlig upplevelse. Möjligheten finns att du fortfarande inte vet av hur stor angelägenhet sex trafficking faktiskt är.

Något många väljer att vända sig till är organisationer som RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning eller UMO, ungdomsmottagningen. De är bland de största organisationerna i Sverige som förespråkar sexuell upplysning och hälsa. När man tar en titt på respektive hemsidor finns det otroligt mycket bra och nödvändig information. Något man kan märka på är att det inte finns mycket kring frågan angående sex trafficking. Nästan obetydligt i vissa av fallen. RFSU eller UMO ingiver stort förtroende och är i många fall första valet för ungdomar men även många vuxna, som kanske inte får stödet de behöver inom familjen eller vänskapskretsarna kring frågor om sexualitet, hälsa och psykiska besvär. Där bland borde även information kring sex trafficking finnas till, då det kan kopplas till många andra frågor som tas upp på hemsidorna, och är ett väsentligt problem som akut måste handskas med. På organisationernas hemsidor är det viktigt att denna typ av information finns publicerat, då det i vissa fall kan vara det enda verktyget för individer att utbilda och upplysa sig själv och andra inom dessa frågor.

Jag fick själv först i detalj höra om sex trafficking från en nära vän som är upplyst inom ämnet. Hen beskrev för mig vilket stort problem det faktiskt är runt om i världen, och oroade sig specifikt för Europa. Hen menade att vi behöver aktivt engagera oss för att försöka få ett stopp på problemet. Det är inte alla som har den vännen eller familjemedlemmen som kan berätta hur omfattande av problem sex trafficking faktiskt är. Det som stundvis tas upp i nyhetssändningar är oftast inte heller tillräckligt, då det inte ger en fördjupande bild av vad som faktiskt pågår. Det rapporteras helt enkelt allt för sällan om problemet. Detta är just varför fler nyhetssidor, bloggar och inte mist sexuella upplysningsorganisationer behöver publicera mer information kring frågan. Det är via upplysning och informationsspridning som frågan når fler och ger även fler möjligheten att engagera sig och försöka få ett stopp på problemet. Det måste publiceras mera kring sex trafficking för att engagera flera.

Be Sociable, Share!