En tankeställare om prostitutionens verkliga ansikte

Som kick-start på hösten presenterar vi en ny recension från vår gästbloggare Robert Schenck. Under sommaren sände Uppdrag granskning på SVT ett reportage om sanningen bakom den glammiga marknadsföringen av sugardejting. Resultatet är ett starkt program som fängslar.

Titel: Uppdrag granskning: Sugardaddy. SVT Play, kan ses till den 4 februari 2019

Reporter: Anna-Klara Bankel

Tid: 59 minuter

Recension av Robert Schenck

Uppdrag gransknings reporter Anna-Klara Bankel har på ett rakt och känsligt sätt gett sig på fenomenet sugardejting som vuxit sig starkt under de senaste åren. Hon sammanfattar sina intryck så här mot slutet av programmet:

”Trots den glittriga marknadsföringen – sugardejtingsajternas löften till tjejer om en lyxkant på tillvaron – så är den verklighet som jag funnit, tänker jag nu, inte något som skiljer sig från sexhandeln på Malmskillnadsgatan eller på billiga hotell i Norrland. Jag har sett en marknad med ny förförisk framsida, men med samma gamla baksida.”

Under programmet möter tittarna Rikki Tholstrup Jorgensen i Århus som driver Sugardaddysajten, Daniella Skönborg som är f d prostituerad i Stockholm, några anonyma sexköpare från vitt skilda samhällsklasser, anonyma prostituerade som fortfarande säljer sin kropp, samt poliser som griper sexköpare i Sundsvall. Bankel ställer välformulerade frågor på ett mjukt men utmanande sätt som gör att de intervjuade öppnar sig förvånansvärt mycket. Resultatet är ett starkt program som fängslar. Jag tror och hoppas att tittare som tidigare haft en oskyldig bild av prostitution kommer att få många tankeställare.

Jag undrar om Bankel har läst polisen Simon Häggströms böcker eller sett hans inlägg på Facebook. Om hon hade inkluderat honom i programmet hade han förstärkt den extremt råa verklighet som präglar prostitutionsvärlden, men den destruktiva och våldsamma bild som ändå målas upp av Uppdrag granskning kanske räcker i detta sammanhang.

Missa inte tillfället att se programmet.

Be Sociable, Share!