Du där! Har du inte tagit ställning kring sexköp ännu?

Då har jag någonting betydelsefullt att berätta för dig. Precis som alla andra tjänster i världen så styrs även sexhandeln av en efterfrågan. Där efterfrågan på att köpa sex finns, där finns även människohandeln och exploateringen av sexslavar. Men måste det verkligen vara så att kvinnor och barn faller offer för sexhandeln? Nej, givetvis behöver det inte vara så och du som ännu inte har tagit ställning mot sexköp har stor möjlighet att påverka. Historien bjuder på många lyckade exempel på när bristande efterfrågan eller bojkott har gjort stor skillnad.

Det kanske känns obehagligt att prata om begreppet konsumentmakt när det är konsumtion av människokroppar som vi pratar om. Men faktum är att det är du med plånboken som berättar för säljare och producenter runtom i världen vilka varor och tjänster som behövs och vilket pris som du är villig att betala. Hur skulle människohandeln för sexuella ändamål se ut om inte en kotte ville köpa sex?

Det amerikanska klädbolaget American Apparel har varit i blåsvädret under en längre tid efter att ha anklagats för sexistisk reklam och anställda som vittnat om sexuella övergrepp. Den tidigare vd:n Dov Charney avskedades som vd och avsattes som styrelseordförande i juni 2014 efter flera års anklagelser om trakasserier gentemot anställda. I sociala medier uppmanades det till bojkott av varumärket, och 2016 ansökte företaget om konkursskydd för andra gången på drygt ett år. Orsaken till American Apparels förlustaffärer kan ju en bara spekulera i. Ett annat företag som det har stormats kring är H & M. Företaget har under en längre tid kritiserats för låga löner och tuffa arbetsvillkor i deras textilfabriker, en kritik blåstes till liv på nytt i samband med programmet Sweatshop. Många medvetna konsumenter har idag tagit avstånd från H & M, och de har mycket arbete framför sig för att vinna tillbaka kundernas förtroende. I ett samhälle där köpare blir mer och mer medvetna är etik en viktig aspekt för företagare att tänka på.

I många fall kan konsumentmakt upplevas som komplext och det kan vara svårt att veta vad som är okej att köpa, vilken skillnad det egentligen kommer att göra och vad du ska välja i stället. Men det är viktigt. Ack så viktigt. ”Kan vi inte få bort efterfrågan är allt annat vi gör i längden lönlöst” sa Carlos Drews, WWFs globala naturvårdschef i ett uttalande om tjuvjakten och den efterföljande illegala handeln

Enligt statsvetaren Michelle Micheletti finns det några gemensamma faktorer hos de bojkotter som blivit framgångsrika i historien. En utav dem är att det har funnits ett konkret alternativ att välja på i stället för det som bojkottas. Det är goda nyheter, tycker vi. När det kommer till att stoppa trafficking och exploatering av sexslavar så anser vi på RealStars nämligen att det är det absolut enklaste medvetna val som du kan bidra med – köp inte sex, välj sex på lika villkor i stället.

Det är så enkelt.

RealStars volontär Sandra Andersson

Be Sociable, Share!