Besöken i Västra Götaland fortsätter i en rasande takt. De senaste veckorna har vi hunnit med flera besök på Marks gymnasieskola, Alströmergymnasiet i Alingsås, Lindholmens Tekniska Gymnasium och Katrinelundsgymnasiet. Diskussioner om hur det ser ut är intensiv och många elever har svårt att förstå hur det kan finnas människor som stödjer den kommersiella sexindustrin.
När vi är ute på skolor och berättar om hur det ser ut runt om i Europa och vad eleverna själva kan göra för att vara med och stoppa trafficking är de flesta väldigt peppade på att göra något.
”Det kan väl inte finnas någon som vill att det här finns?!”, sa en elev som sedan snabbt skrev under petitionslistan.
Och absolut, vi är också övertygade om att de allra flesta människor i världen har en stor avsky mot slavhandel, sextrafficking, förtryck och andra former av grova övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Men vi måste också våga se vår egen roll i att denna handel pågår. Europeiska sexköpare driver på människohandel och sextrafficking till Europa. Att sprida kunskap om hur det ser ut är vårt sätt att få unga att förstå att det är allvar och att detta också angår dem. Och det är det många som förstår och kan relatera till bara en vågar fråga dem och inspirera dem att säga vad de tycker och tänker.
I diskussionerna blir det ofta intensiva debatter kring vad en skulle göra om till exempel ens kompis eller ens partner har köpt sex. Skulle du ha svårt att respektera en kompis som har köpt sex? Här lyfts problematiken om att det ibland är svårt att döma andras handlingar, ”min kompis får väl göra vad han vill”, men på samma gång lyfter många att vi alla har ett ansvar också gentemot våra kompisar att säga ifrån och säga att det är fel att köpa sex.
”Det handlar om vad de gör mot personen den köper sex av men också vad de gör mot sin flickvän de kanske har hemma?! De har fan ingen respekt för nån av de tjejerna, de tänker bara på sig själva”.
Att få information om kopplingen mellan trafficking och prostitution är en viktig ögonöppnare för många. Detta är en förutsättning för att förstå sig egen roll och sin egen makt att förändra. Att ta ansvar för sina egna handlingar men också se sin möjlighet att påverka och sprida kunskapen vidare till andra är en oerhört central del om vi vill nå ett samhället utan förtryck och diskriminering.