Debattartikel på ”Brännpunkt” med ensidiga kommentarer.. Idag är RealStars i Aftonbladet

Den 18 oktober publicerade Realstars tillsammans med två EU-parlamentariker en debattartikel på SVD:s debattsida Brännpunkt med rubriken ”Europa bör ta efter svenska sexköpslagen”.  Idag syns RealStars med en debattartikel på Aftonbladets debattsidaInför den svenska sexköpslagen i EU – med syftet att få fler att agera och öka medvetenheten om trafficking och dess samband med prostitution.

Sedan ett antal år har man kunnat kommentera artiklar i svensk media. Kommentarer som domineras är sexistiska/rasistiska. Bland dessa finns de som är prostitutionsvänliga och som förespråkar sexköp.

Det inte alltid som debattartiklar öppnas för kommentering längre men artikeln från Realstars öppnades och utrymmet fylldes då snabbt av kommentarer från framför allt män som ondgjorde sig över artikelns ståndpunkter. De hävdade att det är moralistiskt att förbjuda sexköp, att det är ” världens äldsta yrke” och att ”staten ska inte lägga sig i frivilliga överenskommelser”.

Ingen verkade ha vilja befatta sig med ämnet dvs att efterfrågan på prostitution lägger en grund för trafficking. Tvärtom hävdades det envist att trafficking och frivillig prostitution är två olika saker, men som vanligt går man inte in på hur man ser skillnaden. Eller varför sexslavar finns överhuvudtaget.

Några exempel på hur det lät i kommentarsfältet:

Trafficking är redan förbjudet i hela EU. Sexköpslagen handlar alltså om frivilliga transaktioner mellan vuxna. Som tur är har europa en sexliberal tradition och tänker inte införa morallagar

Jag tror helt seriöst att det finns tjejer som hellre säljer sex än att t ex. ha ett lågavlönat jobb som städare eller att sitta i kassan på ICA. Att se alla prostituerade som offer är idiotiskt. Sen är det en annan sak om de har tvingats från östeuropa, detta kommer man nog åt bättre om man gör det lagligt

Sexköpslagen är en verkningslös och rent av skadlig lag som infördes i den värsta feministiska yran.

Antalet kommentarer slutade på ca 250 (då har ändå SvD numera en begränsning på tre kommentarer från samma signatur). De allra flesta var positiva till prostitution.

Var kommer alla dessa ifrån? Ganska många av signaturerna under artikeln, var nya och verkade dyka upp just till den här artikeln. Utav dessa kom ett troligen stort antal ifrån sexköparforum på nätet. Ett utav dessa är Flashback.

Flashback är Sveriges största forum med en stor dominans av manliga deltagare som har uttalat rasistiska och sexistiska åsikter. Där finns också ett antal trådar där sexköpare möts och betygssätter prostituerade de köper och där de ger varandra tips om var man kan hitta ”horor”.

Så snart Realstars artikel publicerades på SvD:s websida, så gick larmet på Flashbacks sexköparforum.

En utav de mest aktiva torskarna där drog igång en ny tråd där han skrev följande:

Inför EU:s antitraffickingdag så skriver sossetanten Anna Hedh och ett par andra en artikel i SvD. Malin Roux, som på ett motbjudande sätt vill göra trafficking till sin affärside’ finns också med på ett hörn, tillsammans med kristmoralisten Cecilia Wikström. Hedh och Wikström har maniskt propagerat för en sexköpslag i EU i över ett decennium, och lyckats bli utskrattad vid ett flertal tillfällen.

Topic blir en liten utmaning: finn lögnerna och sakfelen i artikeln, och låt dem inte stå oemotsagda!

Kommentera artikeln!

Det rådde inget tvivel om att detta fick effekt fick effekt, för precis som nämndes ovan fylldes kommentarsfältet snabbt med prostitutionsförespråkarna när den här uppmaningen gick ut.

Belåtna över sin egen aktivitet så kommenterade de sig själva på Flashback:

Intressant att se i kommentarerna vilket kompakt motstånd det finns mot Svenska sexköpslagen. Det är ju märkligt att lagen finns kvar och det märks hur långt våra politiker och folket står ifrån varandra i den här frågan när man läser vad som skrivs.

Sexköparna kapade alltså fullständigt kommentarfältet. Och det är inte första gången det händer att de organiserar ett drev efter en artikel om prostitution.

Det är svårt att säga hur stor påverkan de har men ska nog inte underskatta detta. Dels skrämmer de bort andra som velat kommentera genom att de är så många och så aggressiva. Dels är de som läser kommentarer av ren nyfikenhet många fler än som deltar själva och känner man inte till hur det går till så kan man tro att detta är en allmän mening. Kanske leder det i värsta fall till att fler ser de här åsikterna som normala och i så fall gör de skada.

Nätet är en tummelplats för sexköpare i USA, Australien och i Europa inklusive Sverige. I anonymitetens skydd kan de släppa loss alla hämningar och få normalisera sina handlingar. Aktiteten är mycket hög och nätnärvaron är ständigt pågående. Dessa män har också ett stort behov av att ge varandra legitimitet och därigenom få avlasta sig sin skuld och skam över vad de gör. De behöver få visa att de är de normala och att de andra, som inte är sexköpare, är de avvikande.

De vägrar att inse att det är just män som de som är orsaken till att människohandeln med kvinnor och flickor växer för varje år. Det är lätt att bli chockad över deras framfart i kommentering och tro att de ger uttryck för en allmän i åsikt. Det är det alltså inte; det är välorganiserat drev som gärna vill att prostitution legaliseras.

Problemet är att kunskapen om det är inte är så allmän som kan tro.

Det är varken bra att media blir en väg för sexköpare att känna sig stärkta i sina åsikter, eftersom de inte får något mothugg, eller att andra -främst unga män – kan ta intryck och se prostitution som något naturligt.

Vad tycker ni om det här? Kanske är det bättre att debattera där man inte ger dessa åsikter fritt spelutrymme eller att be media att inte öppna kommenteringen när man skriver om trafficking/prostitution?

Marie Johansson

Be Sociable, Share!