Därför vill jag blogga för RealStars

RealStars volontär Gabriella skriver om varför hon vill vara volontär för RealStars.

Regnet smattrar mot rutorna i ett hus ute på Värmdö. En svag lampa lyser upp ett annars mörkt rum där jag och två kompisar sitter i soffan och äter chips. Vi pratar om sådant som bara pratas om under småtimmarna. Diskussionen glider in på prostitution och sexköp och en av mina kompisar säger: “Om jag skulle vara riktigt desperat någon gång, skulle jag kunna tänka mig att dra till Berlin eller Amsterdam och köpa sex”. Han förklarar att i Berlin har personer i prostitution kollektivavtal och rättigheter som alla andra arbetare. Han skulle aldrig köpa sex av traffickingoffer – “men det är ju en helt annan sak”.

Jag blir arg och förbereder mig på att skälla ut honom, men hindrar mig själv i sista sekund. Istället börjar jag förklara vad jag har läst på internet och hört på seminarier. Jag berättar att trafficking och prostitution går hand i hand; av identifierade traffickingoffer i Nederländerna 2005 hittades nästan en av fem inom den legala prostitutionen. Tre fjärdedelar av personer i prostitution i Nederländerna är utländska medborgare, främst från Europas fattigaste länder. Jag förklarar att nio av tio av personer i prostitution vill sluta och att nästan sju av tio uppfyller kriterierna för PTSD.

Efter tio minuter har min vän ändrat sig: han kan inte längre tänka sig att köpa sex. Det tog tio minuter att förhindra ett eventuellt sexköp; ett eventuellt utnyttjande av en annan person.

92,5 % av svenska män har aldrig köpt sex. Det betyder att en stor majoritet inte köper sex, men det betyder också att ungefär en kille i varje klass har köpt eller kommer att köpa sex. Det tog tio minuter för mig att ändra min kompis tankar om att eventuellt köpa sex. Tänk om det las tio minuters diskussion om prostitution och sexköp i varje klass under varje läsår. Tänk om förhindrandet av sexköp – och därmed utnyttjandet av en annan människa – ansågs vara lika viktigt som att lära sig skillnaden på ända och enda. Tänk om en kille i varje klass kunde bli noll killar i varje klass.

Jag vill spendera fler av mina minuter på att arbeta för att det ska bli verklighet. Jag vill lyfta diskussionen om prostitution och sexköp, sätta fokus på köparna och vara ett hinder för sexuell exploatering av människor. Jag tror på diskussionens och kunskapens kraft, och hoppas kunna bidra till mer av det genom mitt bloggande för RealStars.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Källor och tips på vidare läsning:

Farley et al, Prostitution and Trafficking in Nine Countries: An Update on Violence and Posttraumatic Stress Disorder, (https://www.prostitutionresearch.com/pdf/Prostitutionin9Countries.pdf), 2003

Levenkron, The Legalization Of Prostitution: Myth And Reality, (https://hotline.org.il/wp-content/uploads/The_Legalization_Of_Prostitution_English.pdf), 2007

Länsstyrelsen Stockholm, FAQ: “Prostitutionen i Sverige 2014 – en omfattningskartläggning”, (https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2015/faqprostitutionen-i-sverige-pdf.pdf), 2015

TAMPEP, Sex work in Europe, (https://tampep.eu/documents/TAMPEP%202009%20European%20Mapping%20Report.pdf), 2009

Be Sociable, Share!