Dags att summera Kims första år på nätet

Det är snart ett år sedan vi i RealStars lanserade projektet Fair Sex Online och Fair Sex-agenten Kim började nätvandra för att försöka förhindra sexövergrepp och sexuell exploatering på nätet och i sociala medier och vi började besöka skolor och prata om nätkränkningar. Mycket har hänt under ett år och det är dags att summera första året.

Under året har vi fått sett kraften i Internet och de sociala medierna både på gott och ont. I början av året kunde vi se hur filmade övergrepp spred sig via sociala medier, både på Facebook och Snapchat. När den uppmärksammade Facebook-våldtäkten som sändes live på en stor Facebook-grupp var det bara ett fåtal av de som såg sändningen som larmade polisen om vad som skedde. De filmade och spridda övergreppen visar en av de negativa sidorna av den snabba spridningskulturen på Internet. Det är viktigt att komma ihåg att även de som sprider vidare övergreppsbilder eller rykten kan bli dömda till exempelvis förtal. Det spelar alltså ingen roll om man själv har skrivit eller tagit bilden, eller bara delar vidare, man är oavsett en del av kränkningen, sharing is not caring. Männen i de båda uppmärksammade våldtäkterna blev blev senare dömda för bland annat våldtäkt och mannen som sände våldtäkten på facebook blev dömd för förtal.

Under hösten fick vi istället se den goda sidan av Internet i och med #meetoo-uppropet där mestadels kvinnor berättade om sexuella kränkningar de har uppgift. Nästan alla yrkesområden har fått ett eget upprop även skolelever har startat två upprop, #räckupphanden och #tystiklassen. Där får vi ta del av elevers berättelser om trakasserier ända från förskolan och upp till studenten. I samband med skolstarten kunde vi läsa flera artiklar om sexuella kränkningar nästan mer eller mindre har normaliseras i skolan. Skolor anmäler dock inte alltid vad som sker. Det finns en föreställning om att trakasserierna är del av ett normalt beteende och något man får lära sig att leva med. De kränkningar som man kan läsa om under #meetoo är sådana som vi i RealStars har mött under våra skolföreläsningar. Det krävs ett stopp för normaliseringen och framförallt har skolorna ett viktigt ansvar och möjlighet att sätta gränser och diskutera normer som leder till Unfair Sex. Det vi vill lyfta fram är att kränkningar sker för att människor väljer att kränka någon och därför måste vi lägga våra resurser för att hitta strategier för att förebygga och påverka attityder genom att t.ex. lära ut om Fair Sex, sex på lika villkor. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla kan vara med och skapa förändringar och om inte vi tar första steget, vem ska då göra det?

Ett annat fenomen som blev återigen aktuellt under hösten var ”sugar-dejting” där unga kvinnor uppmuntras att träffa äldre rika män och där både pengar och gåvor kan utbytas mot sex. RealStars tycker det är viktigt att man funderar och diskuterar vilka strukturer och värderingar som ligger till i grund för sugar-dejting. Vi lever i en värld där status är viktigt och många unga vill visa upp en fasad med lyx och flärd i till exempel sociala medier vilket utnyttjas av de här männen. Det handlar alltså inte enbart om kön utan även om status och ekonomisk makt.

Hösten bjöd också på roliga event i form av Bokmässan här i Göteborg och Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping där vi i RealStars fick uppleva många givande samtal med alla möjliga sorters människor som delade med sig av sina erfarenheter, tankar och funderingar. En annan oförglömlig kväll var när vi fick möjlighet att diskutera dessa frågor med skådespelerskan Chatarina Gallon i samband med hennes pjäs ”Bakom Stängda dörrar” som handlar om groomning.

Nu ser vi fram emot ett minst lika givande 2018!

Och glöm inte att mejla till tipsakim@realstars.eu om du vill bli en Fair Sex-agent!

Be Sociable, Share!