Bordellbåten i Almedalen är en kampanj av Realstars

Ryktet om den tyska bordellbåten ”Lust Yacht” har spridits under Almedalsveckan. De påhittade farhågorna om att en bordell-båt har lagt till utanför Visbys hamn är en kampanj av oss på  Realstars för att uppmärksamma sexhandelns utbredning i Europa. Kampanjen bygger vidare på Järfälla Tjejjours ”Almedalsbordellen” 2010 och är en uppmaning till beslutsfattare och allmänhet att stärka arbetet mot trafficking och skärpa den svenska sexköpslagen så att den även omfattar svenskar på resa.

Det har tyvärr inte varit mycket fokus på sexhandel och trafficking i Almedalen bland politiker detta valår. Genom att vi på Realstars har haft två seminarier på temat trafficking, delat ut flyers och pratat med många besökare har kampanjen riktat strålkastarna människorättsskandalen som pågår i Europa. Många vi träffat har varit oroliga och tagit till sig budskapet och vikten av att skärpa lagar. Genom kampanjen har vi velat visa på det fruktansvärda och absurda med den utbredda sexhandeln i Europa, framför allt i länder som Holland och Tyskland där sexslavar säljs på skattebetalande lagliga bordeller. Det räcker med en timmes resa för att vi som svenskar ska kunna köpa sex helt lagligt.

I praktiken skulle alltså Almedalsbesökare kunna slussas fram och tillbaka mellan en Bordell-båt och köpa sex i skydd av internationellt vatten, där de inte längre omfattas av den svenska sexköpslagen. Det här något som bekräftas av polisen.

– Rent juridiskt finns det inget vi kan göra. Vi skulle heller inte åka ut till båten och se vad som försiggår. Eventuella tips om trafficking skulle i det här fallet behöva komma från någon som besökt båten, säger Jonas Trolle på Länskriminalpolisen i Stockholm.

Europa är den världsdel med flest sexslavar per capita i världen och handeln ökar. Efterfrågan på prostituerade är den enskilt största orsaken till att trafficking existerar. Ett steg i rätt riktning är att flera länder är på väg att införa en sexköpslag liknande den svenska, däribland Frankrike. Även i Honeyball-resolutionen slog nyligen EU-parlamentet fast att det effektivast sättet att motverka trafficking är den svenska modellen som straffar köparen och inte säljaren. Samtidigt blåser starka pro-prostitutionsvindar och få länder genomför åtgärder för att minska efterfrågan och sätta fokus på köparen för att stoppa trafficking.

Vi kan förändra och stödja alla krafter som verkar för ett Europa fritt från trafficking. Skriv under upproret för en sexköpslag i EU.

 

Be Sociable, Share!