Äkta skönhet

Matilda Almelöv går gymnasiets samhällslinje och skriver om att våga göra egna val.

Skönhet+pengar+många vänner=lycka. Om samhället hade en ekvation för lycka, skulle den se ut ungefär så. Det finns en stark idealbild av hur man ska bete sig och vad man ska göra för att nå den där platsen man kallar lycka. Vi matas dagligen om det perfekta livet och den perfekta personligheten, från media och TV och tjejtidningar (du är bra, men du kan alltid bli bättre). Vi ska vara trevliga, sociala, ha höga betyg utan att anstränga oss, ett sexliv som fokuserar på killen, träna och äta lagom nyttigt, ha en bra relation till familjen, matchande kuddar i soffan och en stor kompiskrets att luta oss mot. Och allt detta utan att anstränga oss.

Men om man vill vara lite småful en dag då? Sitta i soffan med en chipspåse och otvättat hår med Britney Spears ”ananastofs” på huvudet? Kanske mår jag bättre då än när jag hoppar på ett dansgolv med ögonfransar tunga av mascara och alkoholen rusandes i kroppen.

Jag säger inte att det ena behöver utesluta det andra, men det känns som att man alltid förväntas föredra det sistnämnda. Jag tror att det till stor del beror just på idealbilden av det perfekta livet och den perfekta tjejen. Men ingen annan kan ju bestämma vad jag gillar att göra, eller att jag alltid ska välja samma sak. I det långa loppet handlar det egentligen om att vara en person som man själv trivs med och göra saker man mår bra av.

Man behöver inte älska yoga och alltid ha rent hår. Vissa kanske alltid vill ha det så, andra väljer det ibland och några skippar sådant helt. Men det betyder inte att den ena skulle vara lyckligare eller bättre än den andra. Det är ju faktiskt sant det där man säger om att det vore tråkigt om alla är kloner av varandra.

För mig är mångfald och respekt mot varandra så mycket viktigare, att man vågar göra egna val och tro att andras vägar är precis lika bra för dem som min är för mig. Med den inställningen tror jag att man lättare respekterar andra, på alla plan i livet (dessutom känner man sig själv nöjdare. Win – Win).

Man kan vara mänsklig, ha fel och brister och passa in ibland och andra gånger är man helt fel. Man kanske jobbar hårt för att få bra betyg, eller så behöver man inte anstränga sig alls. Man tillbringar helgerna vid en bardisk med ett glas vin eller med familjen och en colaflaska. Man är den glammiga tjejen som alla ser eller den töntiga som ingen ser. Man älskar att jogga och gör det varje dag eller så kommer man inte närmare träning än att lyfta sig efter fjärrkontrollen. Man lägger en timme på att sminka sig varje morgon eller man ser sig inte ens i spegeln. Kanske beror det på vilken dag det är.

Och oavsett är man vacker.

Men glöm inte att ibland kan man göra något vackert, för att plussa på sin karma lite.
Så lägg en minut på att skriva på Fair Sex:s kampanj,

Matilda Almelöv för RealStars

Be Sociable, Share!