RealStars utbyter regelbundet kunskap och erfarenheter med andra organisationer och gör då och då besök i olika länder och talar om sexköpslagen och vårt budskap Fair Sex. Nu senast var RealStars på FNs kvinnotoppmöte och passade sedan på att träffat kanadensiska organisationer i Quebec som är den delstat i Kanada som har kommit längst i arbetet med sexköpslagen.
Under de senaste åren har kvinnorättskämpar märkt av allt växande motstånd och vi har erfarit rena bakslag. Samtidigt finns ljusglimtar och det var givande att träffa andra kvinnor som oförtröttligt kämpar för kvinnors rättigheter. Vi måste möta utmaningar och förmedla verkligheten, det vill säga att ”the prostutiton act” i grunden är ett system av våld.
I samband med FN:s kvinnotoppmöte CSW69 besökte vi svenska konsulatet och berörde sexköpslagens betydelse för att bekämpa sexuell exploatering. Flera svenskar deltog, bland annat jämställdhetsminister Paulina Brandberg, organisationen Talita, Janna Davidsson, Polismyndigheten och Felicia Womack på Wake up Brother. Panelerna diskuterade aktuella utmaningar. Samtidigt vinner sexköpslagen mark och har nu införts i den amerikanska delstaten Maine 2023. Vi fick även lyssna till Nathan Walsh, åklagaren som författat lagen. Utöver detta har det även bildats ett nätverk i N.Y som kämpar för en sexköpslag vilket väcker hopp.
RealStars deltog också under lanseringen av en ny global organisation för flickor och kvinnors rättigheter, Women’s Platform for Action International (WoPAI), där Sveriges Kvinnoorganisationer är en av flera initiativtagare.
Kanadas sexköpslag verkar i ett annat kontext än Sveriges
Efter några intensiva dagar i New York gick RealStars resa vidare mot Kanada. Här finns en sexköpslag sedan 2014. Jämfört med Sverige finns stora skillnader i implementeringen och få sexköpare grips vilket delvis beror på kontexten som skiljer sig. Den svenska lagen tillkom för att angripa prostitutionen som sådan eftersom den skadar både individen och samhället. Så var inte fallet i Kanada. Trots en stark lobby för avkriminalisering av prostitution har under åren olika stödformer för kvinnor i prostitution utvecklats. Men få sexköpare grips. Quebec är den region i Kanada där lagen tillämpas mest men staden Edmonton, i Alberta, har många rättsfall och gripanden på grund av en hög förekomst av trafficking som kan relateras till de många män som arbetar inom gruv- och oljenäringen.
Vi besökte även organisationen La CLES som arbetar med att ge olika former av stöd till personer som utsätts för sexuell exploatering och håller också kreativa workshops precis som RealStars, ofta för dem som är utsatta. På bilden nedan syns samordnare Jennie-Laure Sully tillsammans med Malin Roux Johansson, generalsekreterare RealStars. Vid besöket hos organisationen La CLES framkom att det finns en avgörande skillnad mellan Sverige och Kanada om synen på prostitutionslagar inom politiken. I Kanada sammankopplas en sexköpslag och abolitionistisk hållning med konservatism. En avreglering , det vill säga även ta bort sexköpslagen och koppleri, ses som något progressivt. Sexköpslagen har ändå stort stöd med 70 procent av befolkningen, trots flera mediala och rättsliga angrepp av motståndare. Vid sådana tillfällen har en koalition med säte i Quebec försvarat lagen (Coalition québécoise contre la traite de personnes).
RealStars träffade även La Sortie, ett stödcenter som hjälper kvinnor mellan 18 och 35 att ta sig ur prostitution. De gör även skolbesök och anordnar träffar med föräldrar. Med hotline dygnet runt och fem tillgängliga sovplatser ges stöd och de tillhandahåller ett exitprogram som inkluderar juridiskt stöd, sjukvård, psykologiskt stöd och traumabearbetning. Flera av överlevarna har gått en intern utbildning och senare anställts i centret, och arbetar idag med att hjälpa andra överlevare.
”Vi lever som i en familj”, berättar Lyne Collette som är klinisk koordinator och menar att kvinnorna måste vilja ha hjälp och stöd.
”Vi kan inte hjälpa dem om de inte ser sig själva som offer och utsatta, men samtalen stärker möjligheten att se kritiskt på situationen och visar på en väg till förändring..”
Hon förklarar vidare att om halliken är hennes kärlek behöver vi få henne att förstå att det som händer är fel i alla fall.
”Hon får ofta bekräftelse. Men vi behöver se allt hon måste göra för ersättningen. Kvinnan måste fatta beslutet att ta hjälp för annars går hon tillbaka.”
Det värsta som hänt Lyne var när hon en dag upptäckte att hennes dotter exploaterades i prostitution:
”Det fanns inte ord för det.”
Hon upptäckte det efter att Lynn drivit sin stödjande verksamheten på La sortie ett år.
”Jag lyssnade och lyssnade. Min dotter fick stöd och makt över sitt liv och nu är det fem år sedan. Min dotter är överlevare och hjälper andra kvinnor. Det ska bli rättegång mot förövaren nästa månad… Det finns en väg ut. Till ett nytt liv.”
Först fotot är taget utanför FNs högkvarter där vi är många som tar ställning mot prostitution media det andra fotot är från besöket på La CLES.

