”Blunda och tänk på något annat” – välskriven självbiografi. Recension av Robert Schenck.

I år debuterade Anna Lidén som författare med den självbiografiska boken Blunda och tänk på något annat, där hon beskriver sin väg in i prostitution och droger och den långa och svåra vägen ut ur exploatering. ”Boken är välskriven och balanserad. Den rekommenderas!”, skriver Robert Schenck som har recenserat boken.

Bokrecension
Blunda och tänk på något annat
av Anna Lidén
Bokförlaget Lind & Co AB, 2024

När jag läser Blunda och tänk på något annat åker jag ner för en rutschkana tillsammans med författaren Anna Lidén, rakt ner i ett helvete. Anna är 17 år när hon börjar sälja sin kropp men nedfärdens ursprung beskrivs redan på de första sidorna i Del 1, ”Alltings början”:

”Jag föds på Södersjukhuset i Stockholm 10 januari 1988, omedelbart skrikande efter uppmärksamhet. … Jag och min lillasyster är ganska lika varandra när vi är små. Vi dansar båda på fritiden. Vi är duktiga i skolan och båda två spelar instrument. Jag kommer hem med rättade prov där jag kammat hem full pott, men bekräftelsen jag hoppas på uteblir nästan alltid. … Jag har aldrig gjort något ensam med pappa. … Det skulle kännas obekvämt eftersom han nästan är som en främling. Han finns alltid där men vi känner inte varandra. …  Mina föräldrar uppmuntrar mina aktiviteter. Jag dansar, spelar teater, rider och skriver. Men jag har en känsla av att de bara tycker det är skönt att bli av med mig några timmar i veckan. … Mitt bekräftelsebehov växer allt större och till slut känner jag att all uppmärksamhet är bra, även för något dåligt.”

Bekräftelsebehovet stakar sedan ut den snabba och
obarmhärtiga fortsättningen nerför rutschkanan. Som 13-åring går Anna hem till Niklas, 17 år, och blir våldtagen, och efteråt elakt mobbad av sina kamrater. Hon lever sedan ett promiskuöst liv som tonåring och en eftermiddag får hon svar från JockeM08 när hon går in på Aftonbladets chatt. Bekräftelsebehovet gör sig känt och snart är 17-åriga Anna fast i en oerhört destruktiv relation. Jocke ser till att hon blir drogberoende och därmed i ständigt behov av pengar. Han börjar därefter sälja hennes kropp, och Anna konstaterar: ”Jag har ju knullat runt för glatta livet i flera år, vad är det skamliga i att tjäna pengar på det?”. Men livet som prostituerad leder till misär och Anna blir ett offer för både extremt våld och för sitt drog- och alkoholberoende. Allvarlig psykisk ohälsa, ett självmordsförsök (som hon mirakulöst överlever), och tid i arresten följer.

Mitt i eländet kommer hon in på Skrivarakademin vid Folkuniversitetet i Stockholm och möter så småningom 30-årige Tommie, sin blivande man. Rutschkanan planar ut men stannar därnere i helvetet i flera år till. Ändå är mötet med Tommie startskottet på den svåra, långa och mödosamma klättringen uppåt och tillbaka till ett humant liv. Tommies oändliga (och nästan omänskliga) tålamod gör det möjligt för Anna att efter lång tid hitta till terapeuter som genom sin professionalitet och medmänsklighet guidar henne uppåt och framåt. Terapeuterna har inte varit lätta att hitta då kontakten med psykvården annars har varit ett enda misslyckande. Tommie och deras två barn lider enormt under tiden drog- och alkoholberoendet fortsätter men självinsikterna som Anna får i terapin växer och så småningom är det ”bara” alkoholen kvar. Men det är inte så bara.

Numera är författaren nykter alkoholist, känner att hon är en ”stark och trygg mamma”, föreläser och är styrelseledamot i organisationen Inte Din Hora. Detta var en beskrivning av Anna Lidéns historia, och det är, förutom detaljerna, historiens förlopp, skildrat så fängslande och balanserat av författaren, som gör boken så läsvärd. Livet börjar någonstans med en förlossning, och allt som följer för henne har en ”logisk” ordning. Annas terapi och resa fortsätter än idag. Det är tack vare författare Lidéns nyvunna självinsikter genom terapin och bearbetningarna av traumana som boken har blivit en mogen och sanningsenlig berättelse.

Grymheterna i boken är svåra att ta in, men det är alltför många i vårt samhälle som inte har den blekaste aning om vad verkligheten är kring betalda sexuella övergrepp. Bland annat är det därför som Blunda och tänk på något annat bör läsas av många.

Anna Lidén har skrivit boken till hennes systrar ”som just nu krigar för sina liv” och önskar inget annat än att även de kommer att hitta den långa vägen till en värdig existens.

Här kan du se en intervju med Anna Lidén.

Tre andra böcker av kvinnor som tagit sig ur prostitution (se recensionerna på denna hemsida):