8 mars ställer vi den viktiga frågan: Har ditt företag tagit ställning mot sexköp?

Under den 8 mars var vi på Realstars ute i Stockholm och Göteborg och ställer frågan som verkar vara en icke fråga. Har ditt företag tagit ställning mot sexköp? Om inte varför?

I samband med den internationella  kvinnodagen 8 mars startade Realstars ett långsiktigt arbete för att få fler företag att ta ställning mot sexköp. Få företag har en uttalad policy och företagen har mycket att vinna på att föra in frågan på agendan.  Inför satsningen har vi tagit fram ett informationsblad som vi delade ut på Göteborgs och Stockholms centralstation och många andra platser där många människor rör sig inte minst flygplatserna och stora hotell.

Realstars hade många intressanta och tankeväckande samtal. ”När jag var på affärsresor på 80-talet hände det ofta att kunden tog med oss på strippklubb, det är inte lika tydligt nu men det händer fortfarande. Bra att ni uppmärksammar företagens ansvar!” Vi märkte även att frågan var obekväm för vissa personer. Bilden bekräftades att det var få företag som hade tagit ställning mot sexköp på tjänsteresan. Flera hänvisade även till argumentet  ”nej det behövs inte i mitt företag, jag tror inga köper sex”. Att vi tänker gott om varandra är fint men här handlar det om att förebygga för att inte länkas ihop med sexhandel och trafficking och vad som förekommer på utlandsresan kommer sällan fram.  Företagen bör inte minst ha en policy för att förbättra arbetsmiljön där det är viktig att minska säkerhet bland anställda om man inte har klargjort sin hållning. För att markera vår hållning hade Realstars en debattartikel i DN (Malin Roux Johanssson och Parul Sharma, ambassadör för RealStars).

Vi som arbetar på RealStars var även ute och håll föreläsningar i fyra gymnasieskolor på förmiddagen. Vi diskuterar trafficking, prostitution, Fair Sex och vår nya kampanj riktad mot företag. Prostitution och  är ett könsrelaterat fenomen där det stora flertalet av de prostituerade personer är kvinnor och minderåriga flickor medan nästan alla köpare är män. Prostitution är såväl en orsak till som en konsekvens av bristen på jämställdhet och jämlikhet, och ökar denna brist. Det märks att ungdom gärna diskuterar Fair Sex- frågor och att det är intressant och koppla till mer vardagsnära frågor som sex och samlevnad.  Återkommande  får vi höra under våra skolbesök att elever gärna hade haft bättre sexualundervisning.

Vi är också mycket nöjda och stolta över att vi fick dela ut vår kampanjtidning i BRAs lounge på Bromma flygplats. Denna kampanj riktar sig först och främst mot dem som köper sex på tjänsteresan och en lounge på en flygplats är ju ett briljant ställe att sprida kunskap om frågan! RealStars tackar BRA för samarbetet! Vi tackar även våra samarbetshotell i Stockholm och Göteborg, Clarion Hotel Post, Clarion hotell Sign och Hotell Kung Carl för att vi fick besöka hotellen med vår tidning, som dom placerade i sin lobby med förhoppningen att den fångar intresset hos affärsresenärer.

8 mars var startskottet på satsningen att ställa den viktiga frågan. När ska ditt företag ta ställning mot sexköp? Vi ska fylla på med intervjuer under året och vill ni hjälpa till att sprida information om kampanjen, göra intervjuer kontakta ottila@realstars.eu. Önskar ni föreläsningar om Företagens engagemang i traffickingfrågor eller hjälp med en policy kontakta malin@realstars.eu

8 mars kampanj
Be Sociable, Share!