4th global report: Grooming, tvång och manipulation: hur sociala medier kan göra oss sårbara

2016 publicerades 4th Global Report Prostitution: Exploitation, Persecution, Repression av Foundation Scelles. Tidigare inägg har behandlat rapporten med fokus på Sverige samt rubriken ”gatubarn och prostitution som överlevnadsmetod”. Av vidare intresse tror jag att avsnittet ”Cyber-Vulnerability Among Social Media Users” (sårbarhet hos användare av sociala medier) är då tidigare inlägg har visat att prostitution och trafficking nu oftare sker inomhus och via nätet vilket betyder ökad anonymitet och nya svårigheter i arbetet mot sexköp, trafficking och prostitution.

 

I rapporten skriver man att internet har revolutionerat mänsklig relationer, kanske mest med uppfinningen och lanseringen av sociala medier. Sociala medier definierar man här som alla plattformer online där människor kan samlas och skapa nätverk beroende på gemensamma intressen. Här skapar människor profiler och delar mer eller mindre detaljerad personlig information.

 

Att ”överdela” personlig information är något som rapportens författare identifierar som ett problem och som den potentiellt största riskfaktorn då man diskuterar hur organiserad brottslighet inom sexindustrin söker efter personer att utnyttja. Då användandet av sociala medier endast ökar är det viktigt att känna till de riskfaktorer som rapporten nämner.

 

Idén att internet innebär frihet och anonymitet attraherar många användare men kan också beskrivas som ett potentiellt stort problem då det skapar en ideal plats för sexköp och prostitution samtidigt som sårbarheten hos vissa grupper ökar. Exempelvis kan ”grooming” ske så man över tid bygger tillit hos den man tänker utnyttja.

 

Även anonymiteten kan bidra till att personer känner att deras onlinekontakter och relationer är harmlösa och inte betyder något. Det uppfattas som ofarligt att dela med sig av detaljer gällande sitt liv eller kanske till slut träffas i verkliga livet. Manipulationen som kan äga rum är noga uttänkt och man skriver i rapporten att personerna som tar kontakt självfallet alltid är vänliga och hjälpsamma till en början.

 

Rapporten beskriver ett antal sätt där människor kan utnyttjas och luras in i prostitution eller i trafficking samt vad som spelar in för att göra oss sårbara för sexindustrin. Detta kan vara trakasserier som utlovas att upphöra mot betalning eller sexuella möten, den upplevda anonymiteten på nätet eller grooming. Rapporten beskriver även vad som underlättar sexindustrins existens och nämner då sajter som innebär ökat anonym och svåravslöjad prostitution eller spridandet av pornografiska bilder på minderåriga, samt enkelheten i att få tillgång till sociala medier och ägna sig åt ”grooming”.

 

Vad man kan göra för att försöka minska sin eller exempelvis sina barns sårbarhet på nätet är att inte dela personlig information, exempelvis bilder, inte använda sig av appar eller taggar som visar var man är, samt information och utbildning i säkerhet på nätet och hur man är ”nätsmart”. Viktigast för säkerhet på nätet verkar, enligt rapporten vara, försiktighet och kunskap, samt föräldrars eller vårdnadshavares kontroll av och förståelse för vad unga människor gör på nätet.

 

Rapportens innehåll får mig omedelbart att tänka på serien ”Catfish” där programledarna Nev och Max undersöker om unga människors onlinerelationer verkligen är äkta efter att programledarna har kontaktats då personerna känner att något inte står rätt till. Ofta kommer man fram till att det handlar om personer som mer eller mindre utger sig för att vara någon annan. De skapar falska profiler, använder bilder som inte är deras och använder sig av falska uppgifter gällande, ålder, kön, var de bor eller vad de arbetar med för att kunna närma sig personer som de vill ha kontakt med. Så kanske ska man se på något eller några avsnitt av ”Catfish” tillsammans med barn eller vänner och diskutera potentiella risker med användandet av sociala medier.

Här kan du själv läsa rapporten. 

 

Be Sociable, Share!