2012: Ett år av våldtäkter

Ett helt år har gått och mycket har hänt, många bra och många dåliga saker.  Enligt tidigare år anmäls det ungefär 5.000 våldtäkter i Sverige varje år vilket är fler än våra grannländer. Detta kan man se som både bra och dåligt; givetvis är det fruktansvärt att så många utsätts för sexuella övergrepp, men det är bra att så många anmäls. Det enda sättet att stoppa våldtäkter är att anmäla förövarna och att så många offer är modiga och starka nog att anmäla och rädda sig själva. Den enda som kan rädda dig är du själv. 5.000 våldtäkter, det är få som når media, det är bara extrema fall som är nyhetsvärdiga. Varje våldtäkt är hemsk för den drabbade och dess nära, varje våldtäkt skadar någon för livet. Många våldtäkter går även idag oanmälda och förövaren är fri att utnyttja dig eller andra igen.

Globalt har det också hänt mycket, det senaste tragiska ödet för kvinnan som gruppvåldtogs, slogs med järnrör och kastade ut ur en bil i Indien dog från skadorna. Indien är ett land som vaknar upp till de ojämlika förhållandena mellan män och kvinnor. Kvinnor är rädda för att lämna sina hem, kvinnor berövade på sin frihet. Att en kvinna ska behöva dö för att skapa en förändrig är mycket tragiskt.

Den 19-åriga holländska kvinnan som våldtogs i Thailand skapade stora rubriker i höstas.

Hennes pappa skapade en video på Youtube där han viftar med skjutvapen och sjunger om att de måste stoppa förövaren. Denna våldtäkt skapade debatten för vad som i Thailand anses som våldtäkt. Är det våldtäkt om du känner förövaren? JA, en våldtäkt kan utföras av en vän, klasskompis, släkting, pojkvän och det är fortfarande en våldtäkt.

2012 var ett år med ungefär 5.000 våldtäkter i Sverige och så många fler runt om i världen. Globalt och i Sverige har det skapats debatt om hur dessa tragiska öden skulle kunna förhindrats. Jag hoppas att 2013 blir förändringarnas år. Att antalet våldtäkter i Sverige minskar, att fler vågar anmäla. Att Indien blir ett mer jämlikt land där kvinnor kan känna sig trygga och fria. Att den thailändska lagstiftningen ska skydda våldtäktsoffer från förövare som de känner. Jag har stora förhoppningar på 2013, men kanske, kanske om vi alla hjälps åt kan vi stoppa våldtäkterna och verkligen ha frihet.

Maria Brambeck för RealStars

Be Sociable, Share!