Varför pratar vi inte om det hemska?

RealStars har sett dokumentären Stopping Traffic. Det är en dokumentär som genom personliga berättelser från aktivister visar upp vad trafficking är. Syftet är att inspirera unga till att engagera sig mot trafficking, och vi på RealStars känner peppen och inspirationen!

Stopping Traffic intervjuar flera aktivister som på olika sätt engagerar sig mot trafficking. De har alla olika bakgrunder och förutsättningar men det som förenar de är viljan att göra något. I början benar dokumentären ut hur trafficking kan se ut, att det är en lukrativ verksamhet som finns överallt. Trots att den utgår från en amerikansk kontext ser vi på RealStars flera likheter med vårt eget arbete.

För att inspirera unga att engagera sig i kampen mot trafficking föreslår aktivisterna flera konkreta saker som kan göras:

  • Börja prata om det
  • Sätta press på politiker
    Förändra den könsstereotypa kulturen
    Sluta titta på pornografi
    Straffa köpare, människosmugglare och hallickar
    Stärka kvinnor
    Gå med i awareness-grupper
    Göra volontärarbete
    Använd dina egna plattformar

När RealStars föreläser för ungdomar ute i skolorna snuddar vi ofta vid alla dessa punkter, men nu vill vi framförallt lyfta punkt ett. Varför pratar vi inte om det hemska som händer bland oss? Varför pratar vi inte om trafficking, sexköp och sexuella trakasserier, det vi kallar för Unfair sex? Under flera av våra diskussioner med ungdomar är det sällan någon vet hur många som utsätts för trafficking. Det är 12-50 miljoner människor. Det är också mer ofta än sällan som eleverna säger att de aldrig har pratat om det här eller att de ”kanske har pratat någon gång” med en axelryckning.

Så varför är det så? Vår erfarenhet säger att lärare och andra vuxna upplever att det är tabu. Det är svårt att börja prata, en vet inte hur en ska göra utan att trampa någon på tårna eller så har de själva ingen kunskap om detta. Vi begär inte att alla ska veta, men vi hoppas att alla som har möjlighet att få veta tar den. För vår erfarenhet visar också att när en väl börjar prata, då finns det så mycket att säga och ett otroligt engagemang att hämta.

I Stopping Traffic säger en person som själv varit utsatt för sexuella övergrepp att hen ”måste tänka att det är okej för att kunna leva med det, men det hade varit skönt om någon kunde vara arg åt honom”. Vi måste stå upp för de som har blivit utsatta och stå upp mot de som gör fel, de som köper sex och de som utför sexuella övergrepp. Gör det genom att skriva under vår kampanj för en sexköpslag i hela Europa: https://realstars.eu/for-fair-sex/.