Parul Sharma, Människorättsjurist och Rektor på The Academy for Human Rights in Business har lång erfarenhet av CSR-frågor i Sverige och utomlands. Parul är nu Realstars ambassadör och ingår i organisationens advisory board. Här svarar hon på våra frågor om människohandel och utmaningarna i samhället.
1. Vad skulle du göra för att göra världen till en bättre plats?
Jag är övertygad om att vi måste rikta mer kunskap om förebyggande åtgärder till unga idag. Ett förändringsarbete som riktas till yngre kommer att ge avkastning och vi kommer att se en förbättring. Unga är exemplariskt duktiga på att ta till sig information, även sådan som är tung och ställer gärna raka frågor som “vad kan jag göra” och “vad gör du?”. Vi behöver rakhet och ungdomligt mod i frågor som trafficking och andra människorättsliga kränkningar för att göra världen rättvisare.
2. Vilka är utmaningarna i samhället för att komma åt trafficking och uttryck för unfair sex (olika former av övergrepp).
Vi behöver fler kanaler för att sprida kunskap om världens andra största kriminella verksamhet. Idag är ålderdomliga lagstiftningar en utmaning. Sveriges sexköpslag bör spridas till andra länder men moderniseras och gälla utomlands dvs extraterritoriell lagstiftning och gälla när svenskar köper sex utomlands. I Sverige har vi en tendens att skjuta över traffickingfrågan som ett icke-svenskt problem- en attityd som är vår främsta utmaning anser jag. Kunskap är makt och vi behöver fler kanaler som kan lägga fakta och kunskap på bordet, så att ingen kan påstå “jag visste inte”.
3. Vad krävs för att företag ska inse sin avgörande roll för att motverkar trafficking och ta in frågan på sin CSR-agenda?
Intern tydlighet är oerhört viktigt, ledningsbeslut, policy, årliga utbildningar och forum där medarbetare kan ställa svåra frågor kring trafficking, sexköp, strippklubbar och liknande. Ägare och investerare måste nu ställa krav på detta i sina CSR-uppföljningar med bolagen.