The Florida Project sätter prostitution i sitt sammanhang

Vi välkomnar ännu en recension av Robert Schenck! Den här gången recenserar han “The Florida Project” som lyckas skildra prostitution realistiskt och rekommenderas varmt.  

Titel: The Florida Project
Regi: Sean Baker
Tid: 115 min

Enligt Rachel Moran i sin självbiografi Paid For drevs hon in i prostitution av fattigdom, droger och dysfunktionella familjeförhållanden. Att detta är allmängiltigt bekräftas än en gång i filmen The Florida Project.

Det är en vacker film, och en tuff film. Den är annorlunda i sin enkelhet. Barn som bor mer eller mindre permanent i en eländig motellmiljö står oftast i fokus. Mitt i deras torftiga liv hittar de på lek och umgås, men de är fräcka (precis som deras vuxna förebilder) och hamnar oundvikligen i svårigheter. Barnen är fint porträtterade och fantastiskt spelade. Hjärtskärande är det helt enkelt att ta del av deras liv.

En av mammorna är filmens vuxna protagonist. Så småningom bevittnar vi det ofrånkomliga: med inga pengar till varken motellrummet eller mat återstår för henne att lägga ut foton på webben och prostituera sig. Prostitutionen skildras realistiskt i filmen och även här delvis med ett barns perspektiv.

The Florida Project innehåller mycket värme och faktiskt även en del humor. Det finns hjälpande händer i motellmiljön och det finns kärlek, men fattigdomen och prostitutionen tar ut sin rätt. Familjetragedin accelererar.

Sean Baker lyckas ge oss en film långt ifrån Hollywood-schablonerna och kommersiella överslätningar, en viktig film om amerikanskt armod med starka universella övertoner.

Rekommenderas!

Bildkälla: https://www.impawards.com/2017/florida_project_ver2_xlg.html