Uppsökande arbete och uppstart av Växtkraft Thai stödnätverk
Efter att ha drivit arvfondsprojektet Växtkraft Thai mellan 2021-2022 arbetar vi idag med målet att fler organisationer och myndigheter ska ta vid och avsätta resurser för att stödja målgruppen kvinnor i thaimassagebranschen. Realstars fortsätter i viss mån uppsökande arbete, framförallt i Stockholm. Vårt viktigaste uppdrag är att dela med oss av våra erfarenheter, kunskap och verktyg och att starta upp nätverk av organisationer och aktörer som kan arbeta gemensamt. Syftet är att säkerställa ett långsiktigt, hållbart och holistiskt stöd för kvinnor som utsätts på salonger. Exploateringen är omfattande och vi måste komma samman för att lyckas stoppa efterfrågan och säkerställa att ingen kvinna ska utsättas för dessa brott.
Vill du vara med oss i arbetet för att stärka kvinnorna på thaimassagesalonger och arbeta mot prostitution och människohandel?
Kontakta oss på info@realstars.eu
Sexköp, prostitution och människohandel på thaimassagesalonger
Att män “köper” sexuella tjänster på thaimassagesalonger är inte något nytt fenomen men mycket tyder på att det har ökat och pågår relativt ostört. Gatutidningen Faktums granskningar under 2019 visar bland annat att antalet thaisalonger har femdubblats under de senaste tio åren. I reportagen vittnar kvinnor om hur de regelbundet ofredas av män som vill “köpa sex”. Att de hotas när män begär ”extra tjänster” och om en hög förekomst av svart arbetskraft, med kvinnor som ibland även bor på salongerna. Tips från allmänhet, medias rapportering, polisens bedömning samt det uppenbart höga antalet besök på thaimassageguiden.se och diskussioner bland sexköpare på nätet, ger samtliga indikationer på en utbredning av sexhandeln. Mer information om situationen hittar du i RealStars rapport om thaimassage och sexhandel.
Projekt Växtkraft Thai, 2021-2022
2019 drev Realstars projektet Ett näringsliv fritt från trafficking, finansierat av Jämställdhetsmyndigheten. Målet var att stärka näringslivet för att motverka sexköp, prostitution, koppleri och människohandel och där en av målgrupperna utgjordes av massageinstitut.
Under 2021 och 2022 intensifierade vi arbetet genom arvsfondsprojektet Växtkraft Thai. Arbetet tog sin utgångspunkt i den problembild vi ser, med män som efterfrågar “sexköp”. Problemet ska ses i ljuset av en stor ökning av antalet thaimassageinstitut i Sverige där ett stort antal unga kvinnor som senaste åren migrerat från Thailand arbetar och där flera kvinnor vittnar om en mångbottnad utsatthet.
Det övergripande syftet med projektet var att ge thailändska kvinnor som arbetar på thaimassageinstitut och med risk för, eller som befinner sig i prostitution, människohandel eller annan utsatthet, en möjlighet att ta sig ur denna utsatthet. En viktig del var därför att arbeta bort huvudproblemen kring utsattheten, oftast kopplat till mäns våld mot kvinnor genom “sexköp” och samtidigt bidra till kunskapshöjning, empowerment samt förbättrad och tryggare arbetsmiljö. Projektet verkade för stärkt ekonomisk självförsörjning , utökat tjänsteutbud och höjd status på thaimassage. Ytterligare delmål var att öka kapaciteten och samverkan hos och mellan myndigheter och andra aktörer för att stärka målgruppen och bygga bort brottsligheten från branschen.
Projektet bestod av fem hörnpelare:
• Dialoger och besök på thaimassageinstitut för inventering av behov, kunskapshöjning och stöd.
• Erbjudanden och coaching kopplat till konceptet Kvinnor emellan.
• Erbjudanden kopplade till förbättrad ekonomi och självförsörjning; kompetensutveckling.
• Brobryggande aktiviteter och ökat samarbete mellan myndigheter, näringsliv och organisationer.
• Aktiviteter för att arbeta bort efterfrågan på “sexköp” och annan brottslighet.
I projektet samverkade vi med flera organisationer bland annat branschrådet Svensk Massage, Mikamottagningen Göteborg och Stockholm, Frälsningsarmén samt Plattformen Civila Sverige mot människohandel.
Läs debattartikeln i Aftonbladet, Thaisalonger som säljer sex blir allt fler
och debattartikeln i Expressen, Vad gör alla män på thaisalonger
Stöd och verktyg för thaisalonger/massagebranschen:
Informationsträffar, film och märkning
Syftet med projektet var att skydda människor som är utsatta och förebygga sexuell exploatering. Följande delar har ingått: Dialog med thaisalonger, framtagning av film och märkning som lanserades under 2019.
Film
Projektet har tagit fram en film som har som syfte att uppmärksamma sexhandel som pågår på thaimassagesalonger, hur vi tillsammans kan arbeta motverkande samt ge tips och stöd till thaimassagesalonger för att motverka “sexköp”.
Filmen visar såväl sexuell exploatering, utsatthet och vilken hjälp kvinnorna behöver samt vad som behöver åtgärdas. Bland annat får du lyssna på intervjuer med Mats Paulsson (Senior utredare i Prostitution & människohandel, Jämställdhetsmyndigheten), Helene Österberg (Polismyndigheten) och Emma Cotterill (Nationella samordnare mot människohandel, Frälsningsarmén).
Filmen finns på följande länk: https://youtu.be/zekjGBdMsAo (Filmen är 11 min lång)
Märkning
I dialog med thaimassagesalonger har projektet även tagit fram en märkning ”We don’t welcome sex purchase”. Märkningen finns i olika utformningar och kan användas på thaimassagesalongerna och på företagens hemsidor samt sociala medier.
Märkningen går att beställa hos info@realstars.eu både tryckt och digital, eller ladda ner direkt genom att spara bilderna.
Tips på förebyggande åtgärder
• Tydlig information på hemsidan om vilken typ av massage och tjänster som erbjuds samt priser och hur en massage går till (t ex att underkläder ska behållas på).
• Ställningstagande mot “sexköp” på hemsida, Facebook m.m.
• Skyltar och märkning som informerar om sexköpslagens innebörd.
• Inredning och design som knyter an till massageyrket, skapa en trygg plats för både anställda och kunder.
Organisationer och förbund inom branschen, thaimassage och övrig massage, kan visa sitt ställningstagande mot sexuell exploatering och bidra med expertis gällande regler och lagar, tips på inredning, stöd med marknadsföring, utbildningar etc.
Vad andra samhällsaktörer och allmänhet kan göra:
•Fastighetsägare är skyldiga att agera om de misstänker att det pågår prostitution i deras lokaler, enligt kopplerilagstiftningen. För att förebygga behöver fastighetsägare kommunicera med hyresgäster samt veta hur de ska agera vid misstanke.
• Som medmänniskor kan vi ta tillfället i akt att visa att “sexköp” är fel när vi hör en normaliserande attityd.
• Som kunder och allmänhet bör vi vara medvetna om vikten av att betala ett rimligt pris för en massagebehandling. Underpriser undergräver möjlighet till försörjning och seriös verksamhet.
Sprid gärna information vidare
Som thaimassagesalong kan ni gärna sprida informationen vidare till andra salonger samt på er egen hemsida och sociala medier. Genom att engagera kunderna i initiativet skapar vi en positiv och seriös bild av branschen.
Definitioner
Sexköpslagen
Det är olagligt att ge ersättning för sexuella tjänster. Det är inte olagligt att sälja sexuella tjänster.
Koppleri
Den som främjar eller ekonomiskt utnyttjar en person i prostitution döms för koppleri.
Trafficking
Människohandel, även kallad trafficking, innefattar flera olika steg där syftet är att få offret att åka från ett ställe till ett annat för att utnyttjas till exempel för sexuella ändamål (prostitution).
För mer info se:
Fakta om trafficking
Människohandel för sexuella och andra ändamål