”Kvinnor och flickor har i alla tider smutskastas för sin sexualitet. Den kvinnliga lusten har alltid varit ifrågasatt, omgiven av förmaningar och kontroll. Den kvinna som inte följt den snäva mallen har stämplas, degraderats, blivit paria”.
Wennstam skriver sin tredje reportagebok efter Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäktsman (2004). Boken tar upp aktuella teman som hämndpornografi, internets betydelse för ryktesspridning och slut-shaming, men också dom allra mest allvarliga formerna av övergrepp. Framförallt poängterar Wennstam hur tjejer fortfarande inte har samma rättigheter som killar i och utanför sängkammaren. Även år 2017 är det fortfarande inte självklart för många att tjejer kan vara lika kåta som killar och att tjejer kan gilla sex lika mycket som killar. Tjejer som vill leva ut sin sexualitet stämplas lätt som ”horor”.
Internet och sociala medier innebär att den som blir utsatt för ryktesspridning aldrig får möjligheten att glömma händelsen, hen slipper aldrig undan. Tidigare kanske det hjälpte att flytta, nu finns ryktet kvar oavsett. Wennstam diskuterar ”Bjästa fallet” och andra liknande fall och domar för att förklara hur förödande det kan vara att vara utsatt för ryktesspridning.
Wennstam träffar Leora Tanenbaum, chefredaktör på organisationen Planned Parenthood i USA, som säger att risken för att få ett dåligt rykte är något som påverkar alla kvinnor, i alla åldrar. Det är en stor skillnad på USA och Sverige speciellt när det kommer till synen på abort och skolans sexualundervisning. Utvecklingen i USA präglas av hur populärkulturen formar vår syn på normer och attityder. Via t.ex. tv serier, filmer och rapportering om kändisar formas även svenskarnas syn på manligt och kvinnligt, sexualitet, vad som är ett okej beteende och vad som inte är det. Hon tar upp Lisbeth Salander i Millenium trilogin och jämför den svenska utgåvan av filmen med den amerikanska. I en erotisk scen från den svenska versionen får Salander huvudrollen då hon rider Mikael Blomqvist tills hon får orgasm, sedan lämnar hon honom kvar i sängen. I den amerikanska versionen med Rooney Mara får hon visserligen gränsla Daniel Craig ett ögonblick innan han får henne under sig. Ordningen är återupprättad.
Wennstam går också bakåt i historien och berättar om hur kvinnor som Marie Curie, Astrid Lindgren, Marilyn Monroe och Monica Lewinsky alla i sin tid blev utsatta för ryktesspridning eller slut-shaming.
I boken varvas Wennstams forskning med berättelser från olika tjejer som alla har blivit utsatta för ryktesspridning och slut-shaming, vilket ger ett mycket personlig avtryck i boken. RealStars ser boken som ett viktigt inlägg i debatten för att visa på de olika förutsättningar och förväntningar som fortfarande formar tjejer och killar.
PS. Katarina Wennstam är också författare till ett flertal deckare, även dessa är normbrytande och mycket läsvärda!