De senaste åren har polisen tvingats lägga allt större resurser på att bekämpa gängkriminaliteten, vilket har lett till att arbetet mot människohandel för sexuell exploatering har nedprioriterats. Människohandelgrupperna har lagts ner samtidigt som antalet åtal och domar har nått rekordlåga nivåer.
Människohandelsgrupperna nedlagda
I en artikel i Dagens Arena skriver Helena Björk om hur polisens arbete mot människohandel för sexuell exploatering nedprioriterats när polisen lägger mer kraft på att komma åt gängkriminaliteten. Människohandelsgrupperna i polisregion Väst och Syd lades ner kring årsskiftet 2022-23, och i region Mitt har alla specialiserade utredare lånats ut. I region Öst och Nord finns det inga människohandelsgrupper.
Ingen dömd för människohandel
Samtidigt ser vi också en minskning av antalet åtal och domar för människohandel för sexuell exploatering. Under 2023 har endast en person åtalats för brottet, vilket inte ledde till en fällande dom. Förra året, 2022, åtalades inte en enda person. Detta betyder inte att omfattningen av människohandeln i Sverige har minskat, men att brottet inte har prioriterats. Under 2022 identifierade länsstyrelsernas regionkoordinatorer 223 kvinnor eller flickor som misstänktes vara offer människohandel, majoriteten för sexuell exploatering. Mörkertalet bedöms vara stort.
Krävs en demoralisering av gängkriminaliteten
Efter att ha tagit del av denna information pratade RealStars med Stefan Adamsson, kriminalinspektör på polisen i Göteborg som bekräftar att människohandelsgruppen har lagts ner och att polisens förmåga att arbeta mot människohandel har minskat.
-Tanken är att arbetet mot människohandel skall ligga i linjeverksamheten hos Sektionen mot Internationell Organiserad Brottslighet (IGOB). Människohandel skall där konkurrera med annan prioriterad verksamhet, som grova narkotikabrott, vapenbrott och gängbrottslighet. Dock arbetar flera lokalpolisområden sporadiskt mot prostitution och människohandel, säger Stefan.
Stefan Adamsson menar att det inte finns några planer på att återupprätta människohandelsgruppen, och att det som skulle krävas är en ”demoralisering” av gängkriminaliteten samt ett beslut om att prioritera arbetet mot människohandel.
Offren lämnas i sticket
RealStars tycker givetvis att denna utveckling är beklaglig. Att lägga ner människohandelsgrupperna är att lämna några av de mest utsatta personerna i vårt samhälle i sticket. Människohandel för sexuell exploatering är en grov människorättskränkning som ofta resulterar i svåra trauman för brottsoffren. Det är ovanligt att brottsoffren själva tar kontakt med polisen eftersom det ofta finns en rädsla för vad människohandlarna kan tänkas göra om de anmäler. Många är rädda för att de själva eller deras familjer ska utsättas för våld eller andra repressalier. Andra anledningar är ett lågt förtroende för myndigheter, rädsla för att behöva lämna landet eller att man själv inte uppfattar att man är utsatt för brott.
Ökat spelrum för kriminella
Eftersom brottsoffren sällan anmäler måste polisen arbeta aktivt för att identifiera människohandel och relaterad brottslighet som koppleri. Det som gör människohandel så attraktivt för kriminella är den höga lönsamheten kombinerat med en låg risk att åtalas och dömas för brottet. När arbetet mot människohandel nedprioriteras blir denna risk ännu lägre, och människohandlarna får ökat spelrum. RealStars är djupt oroade över hur nedläggningen av människohandelsgrupperna påverkar möjligheterna att bekämpa samtliga prostitutionsrelaterade brott, som sexköp och koppleri. Vi har fortfarande inte sett en fängelsedom för sexköp, och när arbetet mot människohandel försvagas, minskar också polisens chanser att identifiera och åtala sexköpare. Dessutom kan det innebära en lägre brottspåföljd och att man dömer för koppleri snarare än för människohandel. Koppleridomarna ökade något under 2021 och 2022, men vad det beror på går inte att veta säkert. Några siffror för 2023 finns ännu inte, men RealStars ser en stor risk för att avtrappningen av arbetet mot människohandel kommer göra det lättare för sexköparna, kopplarna och människohandlarna att fortsätta begå brott och undvika straff.
Större ansvar på andra aktörer
RealStars vill att människohandelsgrupperna återupprättas snarast. Att bekämpa gängkriminaliteten är viktigt, men det bör inte ske på bekostnad av prostitutionens offer. Till dess att arbetet mot människohandel åter prioriteras hamnar ett stort ansvar på civilsamhället, näringslivet, regionkoordinatorer och andra aktörer att förebygga och identifiera prostitution och människohandel, hjälpa de som utsätts och polisanmäla misstänkta brott. Att bekämpa människohandel bör alltid vara en prioritet för rättsväsendet, oavsett vad som pågår i resten av samhället.