Mitt i semestern den 29 juli i år, gav Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg en dom med stor betydelse för Sverige. Det gäller nämligen Frankrikes sexköpsförbud sedan 2016, och som bekant var Sverige först att införa en lag som kriminaliserar den som betalar för “sexköp” 1999. Flera länder har följt efter.
Bakgrunden är att 261 personer som uppgav sig för att vara prostituerade väckt talan mot den franska staten, och hävdade att landets förbud mot köp av sexuella tjänster bröt mot deras rätt till privatliv enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter. De påstod bl a att förbudet hade minskat deras inkomster och därmed deras möjligheter att avvisa obehagliga klienter. Frågan att ta ställning till för domstolen var om sexköpsförbudet var ett för starkt ingrepp i privatlivet.
Domstolen gick noggrant igenom alla argument, och landade i slutsatsen att ja, sexuella möten mellan samtyckande vuxna tillhör det skyddade privatlivet; men att staten har rätt till ingrepp i privatlivet om dessa är nödvändiga och proportionerliga. Domstolen fann att människohandel och prostitution var av sådant slag eftersom företeelsen har skadliga effekter och att länderna var förpliktade och berättigade att med olika medel bekämpa dessa. Det åligger lokala myndigheter och domstolar att göra den avvägningen och arbeta fram ändamålsenliga åtgärder. Europadomstolen gjorde bedömningen att franska sexköpsförbudet inte strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Det franska sexköpsförbudet, som inkluderar stödprogram för dem som vill lämna prostitution, ansågs vara en tillfredsställande balans mellan skydd av privatlivet och samhällets behov att bekämpa människohandel.
RealStars har sedan vi grundades arbetat för en sexköpslag på EU nivå, för att det ska bli förbjudet att köpa någons kropp och därmed utnyttja någons sårbarhet. Visionen är ett Europa fritt från trafficking och då måste det bli förbjudet att köpa sex i alla Europeiska länder. Den dagen kan vi inspirera även andra delar av världen. Sexindustrin och dessa allierade arbetar förstås mot att fler länder inför sexköpslagar likt Sverige. Lobbyn för tillvaratagande av mäns rätt att köpa sex är stark.
Läs hela debattartikeln på Dagens Juridik , “Sexköp ingen mänsklig rättighet” av Thomas Ahlstrand är åklagare i Göteborg och svensk medlem av Europarådets kommitté mot människohandel, GRETA och Malin Roux Johansson är grundare och generalsekreterare för anti-traffickingorganisationen RealStars. Artikeln publicerades den 11-november i år.