EU förhandlar: hög tid att online bordeller inkluderas

Under 2023 står EU inför ett vägskäl där det finns en öppning att skärpa arbetet mot trafficking. Europa är delat i synen på prostitution och många aktörer vill påverka EU:s anti-traffickingarbete där båda fenomenen som skadar utsatta är tätt sammanlänkade. 

Det gemensamma instrumentet är EU:s direktiv mot människohandel från 2011 som proklamerade ett holistiskt perspektiv som innefattar att förebygga, ge skydd och åtala de ansvariga. Den svagaste länken har varit att arbeta mot efterfrågan. Få länder har lagstiftning mot sexköp och frågan motarbetas för mer effektiv kriminalisering, även när det gäller utnyttjande av en person som utsätts för människohandel. Att införa lag mot sexköp generellt är förstås än effektivare och svårare. 

Direktivet har heller inte varit anpassat till den människohandel som sker online både för rekrytering men framförallt annonsering av kvinnor och barns kroppar för sexuella ändamål. EU bör nu ta fram ett regelverk som effektivt kan utmana det nuvarande kriminella utnyttjandet av människor med hjälp av digitala plattformar, sk digitala bordeller.

Under 2023, när anti-traffickingdirektivet utvärderas och omförhandlas och förslag på förändringar läggs fram har RealStars bidragit med kunskap och fokus. Senaste åren har vi varit engagerade i att väcka myndigheter och politikers uppmärksamhet på digitala plattformars roll för att främja och underlätta människohandel både i Sverige och i EU, inte minst för sexuella ändamål. I Sverige har vi varit drivande i initiativet att polisanmäla fyra av de största sexköpssidorna den 5 oktober 2021. Tyvärr lade åklagaren ner förundersökningen bl. a. för att Sverige inte har omedelbar jurisdiktion över sidorna samt att dubbel straffbarhet inte råder. Sidorna är upprättade, ägda och administrerade i andra länder. 

Ett av de största hindren har varit, och är således, bristen på verktyg från nationella polis- och rättsliga myndigheter för ett ansvarsutkrävande och möjlighet att få den kriminella aktiviteten att upphöra. Det nuvarande lagförslaget från EU kommissionen, bekräftar online dimensionen av trafficking och lägger även in tydligare sanktioner mot fysiska  och juridiska personer. Men förslagen saknar dock bestämmelser som skulle hjälpa nationella regeringar att ta itu med frågan för att på rätt sätt få till stånd en effektiv lagföring av den brottsliga aktiviteten kopplat till människohandel som äger rum online.  

RealStars bidrar därför som ögonöppnare till beslutsfattare gällande bristerna i direktivförslaget. Vi bedömer att de förslag som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) lagt fram i sin feedback till förslaget är ändamålsenliga.  Det är hög tid att EU följer med utvecklingen på nätet. 

RealStars samverkar även med andra abolitionistiska organisationer i EU där vi verkar för dels kriminalisering av köp av sexuella tjänster,dels för att  EU:s ramverk ska omfatta kriminalisering av koppleri. Främjande av prostitution innebär också att efterfrågan för människohandel för sexuell exploatering expanderar. Dessutom blir alla förslag och ord om att bryta den lukrativa affärsmodellen slag i luften om inte EU:s medlemsländer och myndigheter har lagliga instrument för att komma åt lönsamheten. I direktivets riktlinjer, och andra internationella dokument, står att efterfrågan bör motarbetas.  Ambitionen bör höjas, den bör fullständigt och snabbt utrotas genom att kriminalisera de tjänster som tillhandahålls, ge medlemsstaterna befogenhet att stänga ovan nämnda plattformar samt åtala ansvariga juridiska och fysiska personer även i gränsöverskridande fall.  


Malin Roux Johansson

Grundare och generalsekreterare