Om man går av på tunnelbanestationen St. Pauli i Hamburg och promenerar i riktning mot Reeperbahn efter skymning tas man med på en resa, en resa som visar hur Tyskland blivit satt på kartan som landet dit du åker för att köpa sex. För en utomstående är det ingen angenäm promenad. Vart man än vänder sig står det kvinnor, som i princip är nakna, och rycker tag i din arm och erbjuder sex, överallt finns det neonskyltar med prisexempel på hur lite du behöver betala för att få ha sex. Längre ned på gatan ligger Tysklands kanske mest kända polisstation Davidwache. Här arbetar poliserna dygnet runt med att försöka rensa upp bland alla de droger som kvarteren runt Reeperbahn badar i, men sexköpen gör de inget åt, det är fullt lagligt i Tyskland. Det är en bisarr känsla att se en polis gå förbi ett pågående sexköp utan att ens vända blicken till.
Prostitution är vardag i Tyskland. Sexhandel blev lagligt år 2002 och enligt den då sittande regeringen skedde legaliseringen för att ge prostituerade fler rättigheter och framförallt en större trygghet. Men största förändringen lagen ledde till var tyvärr en explosion av bordeller, hallickar och kvinnor som säljer sex, ett paradis för traffickers och turister.
Idag finns det ett redlight-district i nästan varje tysk stad, från småstäder som Lüneburg till huvudstaden Berlin. Under varje dag är det över en miljon män som, av uppskattningsvis 400000 sexarbetare, köper sex i Tyskland. Det är ungefär tre män per kvinna, varje dag, året runt.
Utvecklingen har resulterat i att Tyskland blivit slutdestination för stora mängder turister som endast åker dit för att köpa sex, såkallad sexturism. Det är uteslutande män som lockas till Tyskland för att köpa sex och till exempel under fotbolls-vm 2006 öppnades det bordeller i anslutning till arenorna, endast för att kunna erbjuda alla åskådare sexköp.
Nu är det över tio år sedan lagen trädde i kraft och sexköpen har ökat för varje år som gått och därmed har även kritiken blivit allt mer påtaglig. Kritiken lyder, bland annat, att lagen kanske kan stå till hjälp för de som väljer att jobba inom sexhandeln, men något som bör tas i aktning är att två tredjedelar av alla som jobbar inom sexhandeln i Tyskland kommer från ett annat land och har inte själva valt att sälja sex. Dessa personer kan sällan språket eller kulturen och måste därför förlita sig på att någon annan hjälper till och den personen har sällan de bästa intentionerna. Att utvecklingen gått åt det håll den gjort går att direkt koppla till legaliseringen av sexhandel för ungefär tio år sedan. Problemen med trafficking i Europa ökar, mycket tack vare Tysklands liberala syn på sexhandel. Problemen kommer tyvärr inte bli färre i världens största bordell, snarare fler, och detta är ett problem de tyska politikerna till synes ignorerar.
Faktadelarna i denna artikel är i stora drag hämtad från en artikel i The Guardian, det glädjer mig att se att denna toningivande dagstidning lyfter problemen kring sexhandel.
Ernst Adamsson Borg för Realstars