Filmen “Good Luck to You, Leo Grande” är en reklam för prostitution – recension av Robert Schenck

I slutet av 2022 lanserades filmen Good Luck to You, Leo Grande som kan streamas på Draken Film. Flera svenska kritiker har hyllat filmen och den har även blivit omtalad eftersom de kända skådespelarna Emma Thompson och Daryl McCormack spelar huvudrollerna. Nu kan vi läsa Robert Schencks recension och han menar att det är en 96 minuter lång reklam för en normalisering och avkriminalisering av prostitution. 

Filmrecension
Good Luck to You, Leo Grande, 2022, Storbritannien.
Sophie Hyde (regissör) och Katy Brand (manus)

En lång reklam för att normalisera prostitution
När allt kommer omkring är Good Luck to You, Leo Grande en lång reklam för en normalisering och avkriminalisering av prostitution. Till formen är filmen ett kammarspel av god brittisk kvalitet. Som att sitta på biograf och titta på direktsänd teater från West End: stjärnskådisar, diskret musik, inga stora Hollywood-effekter, en avvägd dialog, en klar (dock i detta fall mycket förutsägbar) dramaturgi.

Det stora problemet med filmen är innehållet. Änkan Nancy (Emma Thompson), i 60-års åldern, vill för första gången någonsin, efter ett långt äktenskap och familjeliv, uppleva sexuell njutning och fysisk närhet. Till detta ändamål bokar hon Leo (Daryl McCormack) till ett hotellrum där i stort sett hela filmen äger rum. Hon blir en av hans många kunder och deklarerar mot slutet av filmen resultaten av sexköpen: ”It’s a very powerful thing, sexual fulfilment. It makes you feel, well, it made me feel invincible…. I have felt more alive and more powerful in this last month than I can ever remember…. Actually, you’re right, Leo, this should be a public service.”

Förvrängd och idealiserad bild av prostitution
Prostitution som fenomen porträtteras på ett förvrängt och idealiserat sätt. ”Sexarbetaren” (som han konsekvent kallas) går in i sin roll på ett lugnt och rutinerat sätt, både fysiskt och psykologiskt, och kunden Nancy går igenom sin förvandling från nervös och oerfaren till (påstådd) frigjord. Det hjälper inte med att tittaren får en övertydlig ”förklaring” till varför Leo har gått in i prostitution (mamman har förkastat honom sedan tonåren efter att ha upptäckt honom och kompisarna på nakenfest). Leo porträtteras helt klart som en välfungerande och snygg ung man som bara ”gör sitt jobb” som han påstår sig gilla. De oundvikliga följderna och traumana för Leo av prostitutionen får ingen plats alls i filmen, och inte heller torskens (Nancys) skuld i sammanhanget. Att det är omvända könsroller mot de vanliga har ingen betydelse, maktutövandet kvarstår.

Dialog om fördelarna med avkriminalisering av prostitution
Inte nog med en totalt skev bild av prostitution, mitt i filmen är det en fem minuter lång dialog, karaktärerna emellan, om fördelarna med en avkriminalisering av prostitution. Leo deklarerar lågmält:

”… Just think how civilized it could be. If it was just available to all and there’s no shame attached, no judgment. You want sex and you’re frustrated you can’t get it, for whatever reason, you’re shy, you’re unwell, you’re grieving, you’re physically struggling, so you just hire someone, like me. It’s all regulated and safe, for you, for me, better for everyone. And I help you, or I pleasure you ….”

Okritiska och hyllande recensioner
Filmen har hyllats av svenska kritiker och streamingtjänsten Draken Film. Jag har inte lyckats hitta någon recension som refererar till sexköpslagen och dess syften, eller som konstaterar att det som Nancy gör för att tillfredsställa sina egna behov hade varit olagligt i Sverige och är förenat med stora faror för den utsatta. Kanske har kritikerna bländats av utmärkt skådespel eller fascinerats av de filmiska kvaliteterna som åstadkoms med små medel, men var finns medvetenheten om sexköpslagen och om prostitution som fenomen, oavsett genusrollerna? Några axplock:

”En befriande ärlig film om sex.”
Jan-Olov Andersson i Aftonbladet, juni 2023.

”Emma Thompsons pryda, propra och pensionerade lärare orkar inte mer. När hon dessutom blivit änka brister det ordentligt. För att stå ut med sin olyckliga tillvaro beställer hon en ung sexarbetare (Daryl McCormack) till ett lyxigt hotellrum för att få sitt livs första orgasm. Bäddat för en passionerad dramakomedi om ett ovanligt mänskligt möte där maktdynamiken skiftar och teman som familjenormer, sex och normer avhandlas på ett livfullt sätt.”
Nicholas Wennö, Dagens Nyheter, i ”julveckans bästa strömningstips”, december 2022.

”Kemin mellan Emma Thompson och stjärnskottet Daryl McCormack är inget annat än slående, men minst lika övertygande är Katy Brands mästerligt djärva manus som på ett uppfriskande frimodigt sätt aldrig faller offer för de kontroversiella komponenterna kring filmens tematik. I stället för att döma eller fördöma läggs tyngdpunkten i Good Luck to You, Leo Grande på att det inte finns någon övre åldersgräns för sexuellt uppvaknande.”
Simon Andersson på drakenfilm.se, februari 2024.

John Crace, i en annars relativt sval recension i The Guardian, beskriver filmen som “admirably subversive and enjoyably whimsical fare”.

För allvarligt att skoja om – effektiv propaganda för avkriminaliseringen av prostitution
Det är flera som beskriver Good Luck to You, Leo Grande som en komedi. Men ämnet är för allvarligt för att skoja om, och de konstnärliga och humoristiska ambitionerna överskuggas av filmens ärende. De som har skapat filmen har gjort effektiv propaganda för en avkriminalisering av prostitution. Den underblåser dessutom den skepsis som finns hos vissa tittare mot den svenska sexköpslagen.

Hur många tittare går ifrån filmen med känslan av att prostitution är ganska OK ändå? Alldeles, alldeles för många befarar jag.

Robert Schenck