Sibille Attar

Vad betyder Fair Sex för dig?

Att det ska vara självklart för alla att en människas kropp tillhör den människan och ingen annan. Det ska ligga underförstått. Alltid.

Varför är Fair Sex inte en självklarhet idag?

Jag tror det är många olika faktorer. Delvis upplever jag med flera att vi lever i ett patriarkat som har strukturella tydliga ojämlikheter som drabbar kvinnor och män. Sen tänker jag att det fokuseras väldigt mycket på det yttre, i större och större utsträckning i samband med konsumtion. I en ond spiral suddas gränser ut. ”Om en kan köpa allt annat varför inte sex?” ungefär.

Varför tycker du att sextrafficking är en viktig fråga att engagera sig i?

Det är ju helt SJUKT att tänka på. Att det händer. Före och efter Lilja 4-ever så att säga. Jag mår illa när jag försöker förstå… Varför vill en köpa ett barn? Eller en människa överhuvudtaget? Att tänka på både offret och förövarna. Hur kan det fortgå? Det finns så himla många sjukt viktiga frågor som kräver svar och åtgärd. Rent generellt tycker jag att det är viktigt för oss alla att sluta tänka så intensivt individualistiskt och se den stora bilden, vad gör det för ett samhälle om människohandel normaliseras? Hur påverkar det våra självbilder? Vad blir nästa steg?

Det var ett väldigt instinktivt beslut för mig att stödja detta, min själ och mitt sunda förnuft skulle aldrig accepterat något annat så att säga. Och det borde vara detsamma för de flesta.

Hur kan konstnärligt uttryck förflytta gränser/skapa förändring?

Som musiker/konstnär/författare kan en ju få en plattform där många lyssnar. Sen finns det ju en aspekt där ens plattform i första hand är konstnärlig och det tror jag många är rädda att rucka på. Jag kan förstå det. Till exempel vill jag inte stå på scen och predika moraliska dilemman eller ideologier, då vore jag en typ av politiker, jag står ju där för att jag älskar att spela och sjunga för min publik. Sådan är jag. Men det finns ju andra sätt. De som vågar och känner att de måste kan nog verkligen få människor att lyssna. Men med den där plattformen kommer ju naturligtvis ansvar.

När känner du frihet?

Ju mindre fixerad jag är vid att vara fri, desto friare känner jag mig. Idag cyklade jag omkring själv i en stad jag aldrig varit i för första gången, då kände jag mig enormt fri.

Om man bara ska göra en sak för att göra världen lite bättre, vad?

Förutom att stödja detta? Det finns för mycket för ett enda svar.

CIVILKURAGE! Våga säga ifrån! Våga hjälpa andra ibland före dig själv, tänk större och var öppen för att förstå andra människors perspektiv. Gå på demonstrationer, sitt inte passiv och acceptera saker som den allt mer växande främlingsfientligheten. Men även miljön är en extremt viktig faktor, framförallt för framtiden. Köp ekologiskt och närodlat. Det är inte dyrare, det är det billiga som är för billigt, tänk ett steg till, varför är det här jag nu vill köpa så billigt?

(Det går ju att applicera på en hel del när det kommer till mänskliga rättigheter också…)